عسل چیست؟
عسل ارگانیک و بهطورکلی عسل، مایعی گران رو است که طعمی شیرین و خواصی شفا بخش و معجزه آسا دارد. این ماده غذایی عجیب توسط زنبور عسل ساخته میشود و مادهای برای تغذیه خود اوست. عسل از زمانهای قدیم مورد توجه انسان بوده و علاوه بر مصرف خوراکی، خواص ضد باکتری و ضد التهاب نیز داشته و دارد.
خواص عسل ارگانیک چندان زیاد است که حتی پزشکان مدرن نیز بر آن اذعان دارند. پزشکان سنتی از زمانهای بسیار دور تا به امروز نسخههای دارویی خود را بر پایه عسل ارگانیک و یا طبیعی مینویسند و آن را درمان بسیاری از دردها میدانند.
جالب است بدانید هر زنبور عسل در تمام زندگی خود تنها میتواند به اندازه یک قاشق چایخوری عسل تولید کند. پس یک قاشق چای خوری عسل، ثمره همه عمر یک زنبور عسل است! زنبور عسل با تغذیه از گلهای اطراف کندو و سپس فرآیندی که صورت میگیرد عسل را تولید و آن را در کندوی خود ذخیره میکند. این عسل ذخیره غذای زنبور است که توسط انسان برداشت میشود.
بسته به اینکه در اطراف کندو، چه گلهایی وجود داشته باشد، طعم، عطر و حتی رنگ عسل را تحت تأثیر قرار میدهد. پس نباید از شنیدن اسامی مختلف برای عسل ارگانیک متعجب شوید. عسل ارگانیک عسلی است که از گلهای ارگانیک به دست میآید و هیچ مادهی دیگری برای تغذیه زنبور عسل در دسترس او قرار ندارد. علاوه بر این در سایر مراحل تولید نیز هیچگونه ماده شیمیایی به آن افزوده نشده است.
عسل ارگانیک چیست؟
شاید بپرسید معنی واژه ارگانیک چیست و محصولات ارگانیک به چه محصولاتی میگویند. یک پاسخ ساده و کوتاه به این سؤال میتواند چنین باشد: ارگانیک به محصولاتی میگویند که در هیچیک از مراحل آن از مواد شیمیایی استفاده نشده باشد. برای مثال در محصولات کشاورزی ارگانیک در هیچیک از مراحل کاشت، داشت، برداشت، فرآوری و بستهبندی از هیچگونه مواد شیمیایی اعم از کودهای شیمیایی، آفتکشها، علفکشها، مواد نگهدارنده و… استفاده نمیشود. به این دلیل به آنها ارگانیک میگویند.
بهتبع، زمانی که سخن از عسل ارگانیک میشود، منظور این است که گلهای مورد تغذیه زنبور عسل، ارگانیک هستند و هیچ ماده شیمیایی در آنها به کار نرفته و حتی کندوها نیز از کارخانههای صنعتی به دور هستند تا مبادا سموم آن کارخانه، گیاهان مورد تغذیه زنبور را تخت تأثیر قرار دهند. بنابراین بهصرف اینکه کندو در کوهستان واقع شده باشد نمیتوان ادعا کرد که عسل تولید شده ارگانیک است. بلکه باید تا شعاع 5 کیلومتری محل کندوها از آلودگیهای شیمیایی و صنعتی پاکیزه باشد تا عسل مرغوب و ارگانیک تهیه شود. بنابراین تهیه عسل ارگانیک به این راحتیها نیست و باید در هنگام خرید، از اعتبار تولیدکننده اطمینان حاصل کرد.
بهعنوان یک جمعبندی کوتاه از تعریف عسل ارگانیک باید گفت عسلی ارگانیک است که از گیاهان ارگانیک، در محل ارگانیک و با فرآوری ارگانیک تولید شده باشد. یعنی گلهای ارگانیک در خاک سالم و به دور از هرگونه آلودگی مواد شیمیایی رشد کنند و زنبورها با استفاده از آن عسل بسازند. سپس این عسل با بستهبندی ارگانیک به دست مصرف کننده برسد.
پیشنهاد مطالعه: تفاوت ارگانیک و طبیعی
خواص عسل ارگانیک
حتماً تا به حال مطالب زیادی درباره عسل از افراد مختلف، پزشکان تغذیه و رسانهها شنیدهاید. اما هیچیک از آنها تاکنون تمامی خواص عسل ارگانیک را به شما نگفتهاند. چراکه مجال آن وجود نداشته است. در طب قدیم، طبیبان عقیده داشتند که عسل شفای 70 نوع بیماری است. حال با مطالعه خواص عسل ارگانیک خواهید دید که این ادعا بیاساس نبوده بلکه با واقعیت محض همخوانی و تطابق کامل دارد. در ادامه خواص عسل ارگانیک را مشاهده میکنید.
- شیرین کننده سالم و بدون ضرر
- کمک به کاهش وزن
- کمک به رفع سرفه
- درمان سرماخوردگی
- ضد عفونی کننده داخلی بدن
- ضد عفونی کننده خارجی بدن (استفاده موضعی)
- تقویت کننده انرژی بدن
- بهبود کلی عملکرد بدن
- بهبود حافظه
- تعدیل اعمال عصبی
- دارای انواع ویتامینها و مواد معدنی
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- کاهش فشار خون
- درخشان کننده پوست
- درمان سوختگی
- درمان زخم
- درمان مشکلات تنفسی
- افزایش طول عمر
- بهبود کیفیت خواب
- بهبود سطح کلسترول خون
- ارتقا سلامت قلب
- افزایش مقاومت در برابر حساسیتها
- کاهش استرس
- بهبود روند هضم
- درمان آکنه
- مرطوب کننده پوست
- تسکین آب مروارید و ناراحتیهای مختلف چشم
- تقویت قوای جنسی در مردان
- درمان عفونتهای قارچی در زنان
- آشکار کردن تبهای پنهان
- درمان پوکی استخوان
- درمان پروستات
- درمان روماتیسم
- تقویت کبد
- رفع خستگی
- درمان آسم و مشکلات تنفسی
- تقویت جنین ضعیف در رحم مادر
- رشد و تقویت مغز کودک و کاهش خطر آلزایمر در بزرگسالی
- سفید کننده دندان
- جلوگیری از سکته و بیماریهای قلبی
- درمان اختلالات ریوی
- و…
انواع عسل طبیعی و ارگانیک
اینکه زنبور عسل در محیط اطراف کندو از چه گلهایی تغذیه کند، تعیین میکند که طعم، عطر، مزه و نام عسل چگونه باشد. برای مثال اگر درصد بالایی از گلهای مورد تغذیه زنبور عسل، گلهای آویشن باشد، به عسل بهدستآمده، عسل آویشن میگویند. عسل ارگانیک و طبیعی دارای چندین نوع مختلف با طعمها و عطرهای گوناگون است که در ادامه آن را مشاهده مینمایید.
- عسل آویشن ارگانیک
- عسل کنار
- عسل سماق
- عسل چهل گیاه
- عسل مرکبات
- عسل سفید ارگانیک
- عسل گون ارگانیک
- عسل گون گز
- عسل یونجه
- عسل شوید
- عسل وحشی
- عسل گشنیز
- عسل اقاقیا
- موم عسل
لازم به توضیح است که عسل چهل گیاه ارگانیک از گیاهان مختلف به دست میآید. یعنی تعدد گیاهان مورد تغذیه زنبور زیاد است و به همین دلیل به آن عسل چهل گیاه میگویند.
برای دیدن انواع سرکه ارگانیک مخصوص سرکه انگبین کلیک کنید.
تفاوت عسل ارگانیک و طبیعی در چیست؟
برای خرید یک عسل خوب لازم است بدانید که چندین نوع عسل وجود دارد که با روشهای مختلف بهدست میآید. تفاوت در روش تولید باعث تفاوت در کیفیت محصول میشود. بهطور کلی 5 نوع روش تولید عسل وجود دارد که باعث بهوجود آمدن 5 محصول متفاوت میشود:
- عسل ارگانیک
- عسل طبیعی
- عسل خام
- عسل غیر ارگانیک
- عسل تقلبی
1. عسل ارگانیک
در این مقاله به بررسی عسل ارگانیک پرداختهایم اما خوب است سایر انواع عسل را نیز بشناسید تا بهتر بتوانید انتخاب کنید.
2. عسل طبیعی
عسل طبیعی عسلی است که پس از تولید توسط زنبور، هیچگونه ماده شیمیایی یا نگهدارنده و… به آن اضافه نشده است اما از طرفی هم در تغذیه زنبور هیچ دقتی نشده. اینکه زنبور از چه گیاهی تغذیه کرده یا اینکه گیاهان اطراف کندو ارگانیک بوده یا نه و یا اطراف کندو کارخانه یا صنایع شیمیایی وجود داشته است یا خیر، برای تولیدکنندگان عسل طبیعی حائز اهمیت نیست. بلکه مهم این است که زنبور عسل از غذایی نظیر آب و شکر تغذیه نشده باشند و علاوه بر آن، در هنگام بستهبندی، مواد دیگری به آن افزوده نشود. بنابراین عسل طبیعی ممکن است ارگانیک باشد و یا نباشد اما مطمئن هستیم که این عسل، آب و شکر نیست و واقعاً عسل است.
3. عسل خام
عسل خام عسلی است که هنوز حرارت داده نشده و میتواند ارگانیک، غیر ارگانیک و یا طبیعی باشد.
4. عسل غیر ارگانیک
عسل غیر ارگانیک نوعی عسل است که در تهیه آن، از گیاهان غیر ارگانیک استفاده شده است. یعنی زنبور از گلهای مزارعی تغذیه کرده که به روش غیر ارگانیک کشت شدهاند. برای از بین بردن آفت گیاهان، از انواع آفتکشهای شیمیایی و سموم کشاورزی استفاده شده و برای رشد بیشتر گیاه، کود شیمیایی به خاک افزودهاند. از طرفی در مراحل بستهبندی نیز ممکن است موادی به آن افزوده شود. این عسل خواص و ویژگیهایی دارد اما ویژگیهای آن به اندازه عسل ارگانیک نیست.
5. عسل تقلبی
عسل تقلبی هیچ ارتباطی به زنبور عسل ندارد بلکه شربت قند است که به سبب جوشیدن شبیه به عسل شده است. این ماده در حقیقت اصلاً عسل نیست بلکه مادهای است که بهعنوان شیرین کننده در قنادیها استفاده میشود و قیمت پایینتری دارد. بنابراین هیچیک از خواص گفته شده برای عسل را ندارد.
تفاوت عسل ارگانیک و غیر ارگانیک
پیش از این به معرفی انواع عسل و نحوه تولید آن پرداختیم. اکنون میتوانیم بهراحتی تفاوت عسل ارگانیک و غیر ارگانیک را بیان کنیم. تفاوت این دو عسل در نحوه کشت گیاهانی است که زنبور از آن تغذیه میکند. اگر این گیاهان ارگانیک باشند، عسل بهدستآمده ارگانیک است و اگر ارگانیک نباشد، عسل ارگانیک نیست. بهعلاوه عسل ارگانیک فرآوری شیمیایی نمیشود.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 17 مزیت استفاده از محصولات طبیعی
9 روش تشخیص عسل طبیعی از عسل تقلبی
نحوه تشخیص عسل طبیعی و ارگانیک از عسل تقلبی ممکن است کمی سخت باشد. بنابراین بهتر است بهجای خطرپذیری و امتحان کردن راههای پرهزینه، محصول مورد نظر خود را از فروشگاههای معتبر خریداری نمایید. با این وجود اگر علاقهمند هستید تا روش تشخیص را یاد بگیرید میتوانید از روشهای زیر بهره ببرید.
1. چسبندگی عسل
عسل طبیعی و ارگانیک چسبندگی کمتری دارد اما اگر مقداری عسل غیرطبیعی و غیر ارگانیک را بین انگشتان خود قرار دهید متوجه میشوید که بیشتر میچسبند. زیرا درصد شیرین کنندههای مصنوعی در آن زیاد است.
2. غلظت
عسلهای طبیعی و ارگانیک غلیظتر هستند و اگر ظرف آن را کج کنید، کمی طول میکشد تا از ظرف بیرون بریزد اما عسل تقلبی روان است و بهراحتی از ظرف خارج میشود.
3. عطر و بو
عسل ارگانیک و طبیعی با گلهای ارگانیک و طبیعی تولید شدهاند و عطر گلها روی آنها تأثیر گذاشته است؛ اما عسل تقلبی از آب و شکر تهیه شده و هیچ بوی خوش و طبیعی قابل حسی ندارند. بنابراین عطر خوش عسل میتواند نشان دهنده ارگانیک و طبیعی بودن آن باشد.
4. طعم و مزه
طعم عسل ارگانیک و طبیعی خیلی زود از دهان میرود اما مزه عسل تقلبی به دلیل دارا بودن میزان زیادی از شیرین کنندهها تا مدت زیادی در دهان باقی میماند.
5. گرم کردن
اگر عسل طبیعی و یا ارگانیک را گرم کنید خواهید دید که عسل کاراملی میشود. درحالیکه عسل تقلبی در حین گرم کردن کف میکند و حباب میدهد.
6. تست کبریت
یک کبریت را به عسل آغشته و پس از پاک کردن، آن را روشن کنید. اگر عسل شما ارگانیک یا طبیعی باشد کبریت روشن میشود اما اگر عسل تقلبی باشد کبریت شما دیگر روشن نمیشود. چراکه رطوبت عسل تقلبی زیاد است.
7. میزان حل شدن در آب
معمولاً افراد در هنگام سرماخوردگی عسل را در آب ولرم حل و آن را میل میکنند. در این هنگام توجه کنید که اگر عسل بهراحتی و خیلی زود در آب حل شد، به این معناست که عسل تقلبی است. اما اگر تودههایی از عسل باقی ماند به این معناست که عسل شما طبیعی یا ارگانیک است.
8. رسانایی الکتریکی
عسل طبیعی و ارگانیک رسانای خوبی برای الکتریسیته نیستند اما عسل تقلبی رسانایی بالایی دارد. با یک تست ساده نظیر آنچه کودکان در مدرسه و در زنگ علوم انجام میدهند میتوانید رسانایی عسل را بررسی کنید.
9. نقطه ذوب
نقطه ذوب عسل طبیعی و ارگانیک 40 درجه سانتی گراد است درحالیکه نقطه ذوب عسل تقلبی پایینتر است.
خرید عسل ارگانیک
از آنجایی که تشخیص عسل کار سختی است بهتر است برای خرید عسل ارگانیک به فروشگاههای معتبر محصولات ارگانیک مراجعه نمایید. این فروشگاهها باید دارای نشان ارگانیک از انجمن ارگانیک ایران باشند. بنابراین اعتماد به افراد و مارکهای ناشناخته کار درستی نبوده و ممکن است باعث فریب خریداران شود. یکی از این فروشگاههای ارگانیک، فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت است. این فروشگاه محصولات طبیعی و ارگانیک خود را از تولیدکنندگان معتبر تهیه میکند تا محصولات سالم را به دست مشتری برساند. نماد تجارت الکترونیک و لوگوی انجمن ارگانیک ایران را میتوانید در صفحه تماس با ما مشاهده کنید.
جمعبندی و سخن پایانی در باب عسل ارگانیک
عسل ارگانیک یکی از انواع عسلها است که از نظر ویژگیها و روش تولید، بهعنوان بهترین عسل معرفی میشود. این عسل خواص زیادی دارد و میتواند مشکلات جسمی زیادی را حل کند؛ همانطور که قرآن کریم به آن اشاره میکند و پزشکان طب قدیم و جدید نیز به آن اذعان دارند. برای داشتن جسمی سالمتر و خیالی آسودهتر میتوانید عسل ارگانیک و طبیعی را از فروشگاههای معتبر سراسر کشور خریداری نمایید.