رب زرشک ارگانیک چیست؟
رب زرشک ارگانیک یکی از انواع رب ارگانیک است که از گذشته تاکنون در فرهنگ غذایی مردم ایران مورد استفاده بوده است و بهعنوان یک چاشنی ارگانیک در هنگام پخت غذا به آن اضافه میشود. برای تهیه انواع رب ابتدا میوه مورد نظر را میشویند و آب آن را میگیرند. آب میوه را روی حرارت قرار میدهند و به آن نمک میافزایند. پس از اینکه بهاندازه کافی غلیظ شد آن را از روی حرارت برمیدارند و پس از خنک شدن، آن را درون ظرف دردار قرار میدهند و در یخچال نگهداری میکنند. در این متن به بررسی رب زرشک ارگانیک و خواص آن میپردازیم.
چرا محصولات ارگانیک؟
محصولات ارگانیک عاری از هرگونه سم و کود شیمیایی بوده و به این ترتیب سالمتر از سایر محصولات است. به عبارتی در هیچیک از فرآیند تولید محصولات ارگانیک، از مواد شیمیایی و حتی نگهدارنده نیز استفاده نمیشود. گیاهان ارگانیک با کودهای ارگانیک و سالم رشد میکنند و برای دفع آفات از آنها، از حشرات مخصوص استفاده میشود. علاوه بر این در هنگام برداشت و فرآوری، به آنها مواد افزودنی شیمیایی اضافه نمیشود.
نوع دیگری از محصولات هستند که به آنها محصولات طبیعی میگویند. محصولات طبیعی محصولاتی هستند که در هنگام فرآوری آنها هیچ ماده شیمیایی نظیر هورمونها، رنگهای خوراکی، آنتی بیوتیکها، طعمدهندهها و… اضافه نشده اما در هنگام رشد گیاه از کودهای مختلف نظیر کود شیمیایی استفاده میشود. با این توضیح محصولات ارگانیک سالم تر از محصولات طبیعی هستند؛ اما با این حال محصولات طبیعی به دلیل فرآوری مناسب، سالم تر از محصولات غیر طبیعی و صنعتی هستند. در نتیجه در درجه اول محصولات ارگانیک سالمترین هستند و در رتبه بعدی، محصولات طبیعی.
خواص رب زرشک ارگانیک و طبیعی
در زمانهای قدیم انواع مختلفی از رب در غذاها استفاده میشد؛ اما متأسفانه در حال حاضر رب گوجه فرنگی جایگزین همه آنها شده و علیرغم مضراتی که دارد، مورد استقبال همه است. واقعیت این است که گوجه فرنگی یک گیاه سمی است که با اصلاحات ژنتیکی قابل مصرف شده و نباید از آن استفاده کرد. در عوض میتوان از انواع رب طبیعی یا رب ارگانیک نظیر رب زرشک طبیعی در پخت غذا بهره برد. این رب خواص زیادی دارد؛ از جمله:
- لاغری و کاهش وزن
- کوچک کردن شکم
- درمان سنگ کیسه صفرا
- درمان سنگ کلیه
- کاهش فشار خون
- درمان کم خونی
- بهینه سازی جذب آهن
- بهبود درد شکم
- درمان آفت دهانی
- درمان جوش
- کاهنده چربی خون
- بهبود گوارش
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- تصفیه و پاکسازی خون
- ضدعفونیکننده خون
- کاهش قند خون
- پیشگیری از دیابت
- کاهش سطح کلسترول
- بهبود جریان خون
- روشنکننده پوست
- تقویتکننده قلب
- برطرفکننده بیماریهای کبد
- درمان بواسیر خونی
- برطرفکننده خونریزی
- درمان بوی بد دهان
- مقابله با آرتروز
- درمان بیماریهای دندان و لثه
- درمان برخی بیماریهای چشمی
- درمان اسهال
- درمان التهاب طحال
- رفع زردی
- رفع کمردرد
- کاهش دردهای قاعدگی
- درمان تبخال
- ادرار آور
- خلط آور
- کاهنده تشنگی
- کاهنده حرارت معده و کبد
- کاهش حالت تهوع و استفراغ
- بهبود علائم برخی از انواع زخم روده
- درمان گلودرد ناشی از سرماخوردگی
- بهبود هضم غذا
- درمان خانگی مسمومیت غذایی
- بهبود عوارض جانبی شیمیدرمانی
- تقویت سلامت ذهنی و مغزی
- سرشار از آنتی اکسیدان
- درمان تب
- ضد تشنج
وجود این همه خواص در رب زرشک ارگانیک مصرف آن را به یک ضرورت تبدیل میکند.
پیشنهاد مطالعه: مقاله معرفی 30 ترشی ارگانیک ایرانی + 10 خاصیت ترشی ارگانیک
ارزش غذایی زرشک
زرشک از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و حدود 200 سال است که بهعنوان دارو برای برخی از بیماریها شناخته میشود. ویتامینها و مواد معدنی موجود در زرشک عبارت است از:
- دارای ویتامین B
- سرشار از ویتامین C
- بتاکاروتن (در بدن انسان تبدیل به ویتامین A میشود.)
- روی
- فیبر
- کروم
- کبالت
- زینک
با وجود این همه مواد معدنی بهتر است رب گوجه را از سبد غذایی حذف کرده و رب زرشک ارگانیک را جایگزین آن کنیم.
رب زرشک در چه غذاهایی استفاده میشود؟
مادران قدیمی همیشه مراقب تغذیه و سلامت خانواده خود بودند. آنها از مواد اولیه طبیعی و مفید برای تهیه غذاها استفاده میکردند؛ اما متأسفانه امروزه کمتر به این موضوع پرداخته میشود و فست فود و غذای آماده جای غذاهای اصیل ایرانی را در سفرهها گرفته است. البته اگر سفرهای در کار باشد! چون همه عادت کردهاند سرپایی و بیرون از خانه غذا بخورند. همین امر موجب تشدید بیماریها و افزایش نوع آنها شده است. غذاهایی که یک بانوی اصیل ایرانی با رب زرشک ارگانیک تهیه میکند عبارت است از:
- ترش کردن مرغ کبابی
- خورشت مرغ
- خورشت فسنجان
- خورشت قورمهسبزی
- خورشت بامیه
- خورشت آلو
- جوجه کباب
- چلو کباب
- شامی کباب
- استفاده روی بستنی
- تهیه شربت با آب و یخ
- سس زرشک
میتوانید امتحان کنید که این غذاها با رب زرشک ارگانیک چه طعم متفاوتی خواهند داشت.
طرز تهیه رب زرشک خانگی طبیعی
اگر دوست دارید رب زرشک طبیعی و خانگی درست کنید، ابتدا مواد زیر را آماده کنید و سپس با روشی که در ادامه توضیح میدهیم، رب خوشمزه خود را بپزید.
- زرشک: 3 کیلوگرم
- آب: 5 لیوان
- نمک: 3 قاشق غذاخوری
ابتدا زرشک را بشویید و بگذارید به همراه آب، به مدت 24 ساعت خیس بخورد. سپس آن را به همراه آب و نمک در مخلوطکن بریزید تا بهخوبی له شوند. در ادامه آن را از صافی رد کنید.
نصف آب زرشک رد شده از صافی را در ظرف مسی بریزید و آن را روی حرارت قرار دهید. وقتی محلول به جوش آمد، بقیه آب زرشک را به آن اضافه کنید. اگر در هنگام جوشیدن روی ظرف کفهای جرمدار جمع شد، آنها را جدا کنید و دور بریزید.
ظرف را به مدت 3 الی 4 ساعت روی حرارت کم قرار دهید تا بهخوبی غیظ شود. پس از آن ظرف را از روی حرارت بردارید تا خنک شود. سپس رب را به درون یک ظرف شیشهای منتقل کنید.
استفاده از ظرف مسی برای تیرهتر شده رنگ رب است.
پیشنهاد مطالعه: مقاله رب آلوچه ارگانیک و 28 خاصیت باورنکردنی آلوچه
عوارض رب زرشک
مصرف بیش از حد هر ماده غذای عوارضی را به همراه خواهد داشت. رب زرشک ارگانیک نیز از این اتفاق مستثنا نیست و در صورت مصرف بیش از حد میتواند مشکلاتی را برای فرد به دنبال داشته باشد. از جمله:
- خونریزی بینی
- اسهال
- استفراغ
- افت شدید فشار خون
- کاهش هشیاری
- حساسیت کلیه نظیر وجود خون در ادرار، درد در هنگام ادرار، معده درد، کمردرد و تب
- تشدید سرفه
- مشکلات گوارشی
- اشکال در جذب ویتامین B کافی در بدن
- امکان افزایش تأثیر آنتی هیستامین
- امکان کاهش تأثیر داروهای رقیقکننده خون
- امکان کاهش تأثیر آنتی بیوتیکها
بنابراین از مصرف بیش از اندازه رب زرشک ارگانیک خودداری کنید و آن را بهصورت معمول مصرف نمایید تا علاوه بر بهرهمندی از خواص آن، از عوارض احتمالی آن نیز دور بمانید.
مصرف زرشک برای چه کسانی ممنوع است؟
مصرف زرشک برای نوزادان، خردسالان، زنان باردار و زنان شیرده مناسب نیست و مشکلاتی را برای آنها به همراه دارد. برای مثال نوزادان و خردسالان ممکن است با اختلالات عملکرد کبد روبهرو شوند. همچنین زنان باردار ممکن است با مصرف زرشک سقط جنین کنند. مصرف زرشک برای زنان شیرده خواص زرشک را از طریق شیر به نوزاد منتقل میکند؛ بنابراین این افراد نباید زرشک و رب آن را مصرف کنند.
خرید رب زرشک طبیعی
برای خرید رب زرشک ارگانیک و یا طبیعی بهتر است به فروشگاه محصولات ارگانیک مراجعه نمایید. چراکه بسیاری از افراد اقدام به فروش رب خانگی با عنوان رب ارگانیک نموده و مشتری را دچار مشکل و بدبینی مینمایند. بهترین راهحل، خرید از فروشگاههایی است که دارای نشان ارگانیک از انجمن ارگانیک ایران هستند. فروشگاه ارگانیک سفره سلامت این نشان را داراست. همچنین میتوانید سایر ربهای اصیل ایرانی را از این سایت تهیه نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی در باب رب زرشک
رب زرشک ارگانیک یکی از انواع رب است که در زمانهای قدیم در انواع غذا استفاده میشود و خواص بسیار زیادی داشت. تنوع غذاهای ایرانی در گذشته به دلیل وجود انواع رب و چاشنی اصیل بسیار بیشتر و طعم و مزه آنها بسیار بهتر بوده است. امروزه به دلیل استفاده مطلق از رب گوجه، این طعمها به فراموشی سپرده شدهاند. فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت با تهیه و عرضه رب زرشک ارگانیک این طعم را به غذاهای خانگی شما بازمیگرداند.