وبلاگ

معرفی 30 ترشی ارگانیک ایرانی + 10 خاصیت ترشی ارگانیک

30 ترشی ارگانیک ایرانی

ترشی ارگانیک چیست؟

ترشی ارگانیک یکی از انواع چاشنی ارگانیک است که از سبزیجات ارگانیک و همچنین سرکه ارگانیک تهیه می‌شود. در واقع ترشی انداختن یکی از روش‌های قدیمی برای حفظ و نگهداری مواد غذایی است که قدمتی دیرینه دارد. تا جایی که می‌توان گفت تمامی مردم دنیا از صدها سال پیش به روش‌های مختلف این کار را انجام می‌داده‌اند و تفاوت ترشی‌ها در تفاوت نوع سبزیجات مصرفی آن‌ها بوده است.

سرکه ارگانیک در تهیه ترشی حرف اول را میزند. زیرا تمامی مواد باید پس از آماده‌سازی کامل، در سرکه خوابانده شوند و در حقیقت نوع سرکه است که تعیین می‌کند طعم و رنگ غالب بر ترشی چگونه باشد.

فصل زمستان به دلیل سرما و نیز وجود سبزیجاتی که در این فصل فراوان است، زمان مناسبی برای ترشی انداختن است. بسیاری از زنان کدبانوی ایرانی در این فصل اقدام به ترشی انداختن می‌کنند و ترشی تمام سال خانواده خود را در زمستان تهیه می‌کنند. مصرف ترشی به همراه انواع غذا به افزایش اشتها و هضم راحت‌تر غذا کمک می‌کند و برای برخی افراد خاصیت درمانی دارد.

تاریخچه ترشی

از زمان تهیه اولین ترشی اطلاعات دقیقی در دسترس نیست ولی شواهد نشان می‌دهد که حدود 4000 سال پیش بومیان هندی برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی و سبزیجات، آن‌ها را در سرکه می‌انداختند و ترشی درست می‌کردند. این کار برای رفتن به سفرهای طولانی به‌ویژه سفرهای دریایی انجام می‌شد.

پس از آن مردم سایر نقاط جهان نیز به این روش روی آوردند و مواد غذایی و سبزیجات مختلف را در سرکه گذاشتند. به این ترتیب انواع مختلفی از ترشی ارگانیک در سراسر جهان تولید و مصرف شد. طبیعی است که مواد اولیه ترشی‌ها با توجه به فرهنگ غذایی و مواد اولیه در دسترس هر منطقه انتخاب می‌شد.

ترشی در دیگر کشورها

در طول چندین هزار سالی که از تهیه اولین ترشی می‌گذرد، استفاده از این چاشنی گسترش یافته و هر کشور با توجه به فرهنگ غذایی خود، انواع ترشی متفاوت را تهیه می‌کند. در این متن به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

ترشی در آسیا

مردم آسیا در قسمت‌های جنوبی از انبه، لیمو، گونگورا، تمبر هندی و فلفل، ترشی تهیه می‌کنند. مواد دیگری نظیر انواع میوه، گل کلم، بادمجان، گوجه فرنگی، سیر و دانه‌هایی مثل تخم گشنیز و زیره نیز در این ترشی‌ها به کار می‌رود. در قسمت‌های جنوب شرقی آسیا خیار، هویج، فلفل تند، موسیر، پاپایا و آناناس مواد اولیه ترشی‌ها هستند. آسیای شرقی و چین در ترشی خود تربچه، کلم چینی، فلفل تند و خیار می‌ریزند. درحالی که ایران و کشورهای خاورمیانه معمولاً از هویج، کلم، شلغم، خیار، گوجه فرنگی سبز، فلفل و حبه‌های سیر، ترشی درست می‌کنند. البته تنوع ترشی در ایران بسیار زیاد است.

ترشی در اروپا

اگر تا امروز گمان می‌کردید که ترشی یکی از چاشنی‌های مربوط به قاره آسیاست، باید بگویم اشتباه می‌کردید. مردم دیگر قاره‌ها نیز ترشی مخصوص خود را دارند. برای مثال در اروپای مرکزی و شرقی مردم از تخم گشنیز، انواع فلفل، گوجه فرنگی، هویج، چغندر، ذرت نارس، پیاز، سیر و نوعی کدو تنبل و حتی خربزه برای تهیه ترشی بهره می‌برند. در این کشورها وعده غذایی نهار، همیشه همراه با ترشی مصرف می‌شود. جالب است بدانید آن‌ها برای اینکه ترشی جا بیفتد از ترفندهای متفاوتی استفاده می‌کنند. یکی از این ترفندها گذاشتن ظرف ترشی در برابر نور مستقیم خورشید است. حال آنکه دیگر کشورها ترشی را در جای خنک و تاریک قرار می‌دهند.

مردم اروپای جنوبی از پیاز، هویج، گل کلم، کرفس، بادمجان، فلفل دلمه‌ای، گوجه فرنگی سبز و خیار ترشی تهیه می‌کنند. ترشی‌های تهیه شده در اروپای شمالی کمی جالب توجه است. ترشی مورد استفاده آن‌ها ترشی پیاز و تخم مرغ است. صدف سیاه، صدف راه‌راه، شاه‌ماهی، کلم قرمز، چتنی انبه، زاواکراوت و زیتون، دیگر موادی است که در برخی ترشی‌ها استفاده می‌شود.

ترشی سیر ارگانیک

پیشنهاد مطالعه: مقاله ارگانیک چیست؟

ایالات متحده و ترشی انداختن

برای مردم اسکاتلند، ترشی ماهی بسیار محبوب است! در ایالت‌های جنوبی، ترشی بامیه و پوست هندوانه رایج است و در مکزیک، فلفل تند، سبزیجات باغی و سوسیس، مواد اولیه ترشی است.

در شمال غرب اقیانوس آرام، مردم از مارچوبه و لوبیا سبز ترشی تهیه می‌کنند و میوه‌های ترشی انداخته مانند زغال اخته و توت فرنگی‌های کال همراه غذاهای گوشتی مصرف می‌شود.

تنوع میوه‌ها، سبزیجات و دیگر مواد اولیه در سراسر جهان به همراه تنوع فرهنگ‌های غذایی و سلیقه‌های گوناگون، باعث ایجاد انواع ترشی در جهان شده است. قطعاً هر یک از این ترشی‌ها دارای طعم و خواصی متفاوت است.

انواع ترشی ارگانیک

مهم است که مواد اولیه غذاها و خوراکی‌ها ارگانیک و یا طبیعی باشد تا به ارتقا سلامت فرد و جامه کمک کند. اگر این مسئله رعایت شود، بیماری‌ها به میزان قابل توجهی کاهش میابند. ترشی ارگانیک نیز یکی از این مواد است که البته تنوع زیادی دارد. انواع ترشی ارگانیک در ایران عبارت است از:

      1. ترشی سیر ارگانیک
      2. ترشی خرما ارگانیک
      3. کلم
      4. گوجه
      5. مخلوط
      6. خرفه
      7. لیته
      8. بامیه
      9. گل کلم
      10. آلبالو
      11. بادمجان
      12. انار
      13. انبه
      14. بندری
      15. فلفل
      16. پیاز
      17. زیتون
      18. موسیر
      19. لوبیا و بادمجان
      20. غوره
      21. ازگیل وحشی
      22. هویج
      23. توت فرنگی
      24. گوجه سبز
      25. بندری
      26. هفت بیجار
      27. نازخاتون
      28. مشهدی
      29. کلم قرمز
      30. خیارشور

شاید تعجب کنید اما خیارشور ارگانیک هم در حقیقت نوعی ترشی است. چراکه حاوی سبزیجات است و در سرکه ریخته می‌شود. ترشی خیارشور و ترشی زیتون، دو چاشنی مورد علاقه ایرانیان است که مصرف بسیار بسیار زیادی در سفره ایرانیان دارد.

خواص ترشی ارگانیک

ترشی‌ها دارای خواص و مضراتی هستند و هر فرد در هنگام استفاده از آن باید ابتدا به وضعیت سلامتی خود توجه کند. برای بسیاری از افراد، خوردن ترشی به‌ویژه ترشی ارگانیک هیچ ضرری ندارد و حتی برای برخی از مشکلات جسمی مفید است. اما برخی افراد نباید از ترشی استفاده کنند. چراکه موادی نظیر سرکه و نمک و دیگر مواد ترشی ممکن است برای آن‌ها مضر باشد. به‌طورکلی خواصی از ترشی ارگانیک صادر می‌شود که شامل موارد زیر است:

      1. کمک به افزایش اشتها و مناسب برای افراد کم اشتها
      2. کاهش قند خون به دلیل وجود سرکه
      3. تولید ویتامین‌های گروه ب
      4. افزایش سلامت دستگاه گوارش
      5. متعادل کردن اسید معده
      6. جذب بیشتر مواد مغذی
      7. جلوگیری از ابتلا به برخی سرطان‌ها
      8. کاهش چربی خون
      9. دارای خواص آنتی اکسیدانی
      10. از بین بردن بوی بد واژن
      11. و…

مضرات زیاده‌روی در مصرف ترشی

همان‌طور که گفته شد، ترشی دارای عوارضی است و افراد باید قبل از مصرف آن، ابتدا به وضعیت جسمی خود بیندیشند. به‌طورکلی ترشی برای افرادی که معده ضعیفی دارند مناسب نیست و به دلیل وجود سرکه برای افرادی که بیماری‌های مفصلی دارند مضر است.همچنین مصرف بیش از اندازه آن می‌تواند باعث بیماری‌های گوارشی، سوءهاضمه، چاقی، تشدید بیماری‌های معده، افزایش فشار خون، گرفتگی‌های بدن و ایجاد اختلال در تعادل الکترولیت‎های بدن شود؛ بنابراین بهتر است در خوردن این چاشنی خوشمزه تعادل را رعایت کنید.

انواع ترشی

پیشنهاد مطالعه: 17 مزیت استفاده از محصولات طبیعی

طرز تهیه انواع ترشی

واضح است که مواد اولیه هر ترشی منحصربه‌فرد است اما از آنجایی که همه آن‌ها ترشی هستند، می‌توان یک دستور العمل واحد برای آن‌ها در نظر گرفت.

برای تهیه ترشی ابتدا تمامی مواد اولیه را بشویید و بگذارید کاملاً خشک شوند یا آن‌ها را کاملا خشک کنید. برای این کار می‌توانید سبزیجات را روی یک پارچه تمیز و خشک پهن کنید. وقتی مواد کاملا خشک شدند، آن‌ها را با هم مخلوط کرده و درون ظرف شیشه‌ای کاملا خشک بریزید و به آن سرکه اضافه کنید. درب ظرف را محکم ببندید و روی آن را با پارچه و کش محکم کنید. ظرف را در جای تاریک و خنک قرار دهید تا ترشی برسد. زمان رسیدن ترشی‌ها با توجه به مواد اولیه آن‌ها بین 15 تا 40 روز است.

می‌توانید از ترکیب آب ولرم، سرکه و نمک هم استفاده کنید. یعنی به‌جای اینکه روی مواد و سبزیجات فقط سرکه بریزید، این مخلوط را درست کنید و به سبزیجات درون شیشه بیفزایید. با این کار شما مخلوطی خواهید داشت که به آن شور می‌گویند. شور سرکه‌ی کمی دارد و برای کسانی که نمی‌توانند زیاد از سرکه استفاده کنند مناسب است.

برای ضد عفونی کردن ظروف شیشه‌ای می‌توانید درب آن‌ها را باز کنید و ظرف و درب آن را بجوشانید تا کاملا ضد عفونی شوند. سپس اجازه دهید تا ظرف کاملا خشک شود.

توجه داشته باشید که روشی که برای تهیه ترشی بیان کردیم یک روش کلی است و ممکن است برخی از ترشی‌ها نکات خاصی داشته باشند که در هنگام درست کردن باید مورد توجه قرار بگیرند؛ بنابراین برای تهیه هر ترشی به دستور العمل خاص آن مراجعه کنید.

خرید ترشی ارگانیک

ترشی ارگانیک عنوانی است که امروزه هر کسی روی محصول خود می‌گذارد. بسیار دیده شده که در فروشگاه‌های چند فروشندگی، به ترشی‌های خانگی عنوان ارگانیک داده‌اند. این ترشی‌ها ارگانیک نیستند و فقط خانگی هستند. پیش‌تر گفتیم که ترشی ارگانیک از مواد اولیه ارگانیک تهیه می‌شود و دارای نگه‌دارنده و مواد شیمایی نیست. درست است که ترشی خانگی مواد نگه‌دارنده شیمیایی ندارد اما مطابق تعریف ارگانیک تهیه نشده و مواد اولیه آن ارگانیک نیست؛ بنابراین در هنگام خرید ترشی توجه کنید که ترشی خانگی و هر ترشی غیر ارگانیک دیگر را به‌عنوان محصول ارگانیک نخرید. برای خرید محصولات ارگانیک به فروشگاه‌های ارگانیک مراجعه کنید و از ارگانیک بودن محصول اطمینان حاصل کنید.

جمع‌بندی و سخن پایانی

ترشی ارگانیک یکی از انواع چاشنی است که در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارد. این چاشنی از تنوع گسترده‌ای برخوردار است و مردم هر نقطه از کره زمین آن را مطابق سلیقه غذایی خود تهیه می‌کنند. ترشی‌ها مزایا و معایب زیادی دارند و نیاز است افراد قبل از استفاده، به وضعیت جسمانی خود توجه کنند. اگر فردی بسیار بی‌اشتها است و می‌خواهد میل به غذا را در خود افزایش دهد، می‌تواند به همراه غذا، ترشی مصرف کند. اما زیاده‌روی در مصرف ترشی باعث بروز مشکلات و اختلالات جسمی از جمله افزایش فشار خون و سوءهاضمه می‌شود؛ بنابراین بهتر است حواستان به این چاشنی خوشمزه باشد.

برای خرید انواع ترشی ارگانیک می‌توانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه کنید. هم به‌صورت حضوری و هم اینترنتی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *