پیش از این به بررسی انواع چاشنی ارگانیک پرداختیم و ویژگیها و تفاوت آن را با سایر چاشنیها بررسی کردیم. در این متن به بررسی چاشنی طبیعی که یکی از زیرمجموعههای محصولات طبیعی است و ویژگیهای آن و البته تفاوت آن با چاشنی ارگانیک خواهیم پرداخت؛ اما قبل از آن بهتر است یکبار دیگر به تعریف و معنی چاشنی بپردازیم و بررسی کنیم که اصلاً چرا باید از چاشنی طبیعی استفاده کنیم.
چاشنی طبیعی چیست؟
گفتیم که چاشنی به موادی گفته میشود که برای طعم بهتر غذا در هنگام پخت و یا بعد از آماده شدن غذا به آن اضافه میشود. این مواد به شکلهای مختلفی تهیه میشوند و انواع مختلفی دارند. برخی از آنها از سنگهای معدنی و برخی دیگر، از گیاهان مختلفی که خواص دارویی و طعم دهندگی دارند، به دست میآیند. چاشنی طبیعی گیاهی، از برگ، ریشه، ساقه، میوه و یا پوستهی گیاهان به دست میآید و از طرفی کمترین فرآوری روی آنها انجام میشود. این دسته از چاشنیها در دسته ادویه طبیعی نیز قرار میگیرند. دسته دیگری از چاشنیها، مخلوطی از مواد معدنی، داروهای گیاهی، میوهها و سبزیجات و سایر مواد هستند. نظیر انواع سسها.
فرق بین چاشنی و ادویه
شاید بتوان گفت ادویهها زیرمجموعهای از انواع چاشنیها هستند؛ چراکه هر دو آنها عطر و طعم غذا را بهبود میبخشند؛ اما این دو با یکدیگر یک تفاوت اساسی دارند. اینکه ادویه از خشک کردن و پودر کردن انواع گیاهان به دست میآید و ممکن است با یک یا چند ادویه دیگر مخلوط شود؛ اما چاشنیها لزوماً گیاه خشکشده نیستند؛ بلکه در بیشتر موارد، مادهای هستند که از میوهها، سبزیجات و گیاهان دیگر بهدستآمدهاند؛ مانند انواع سس و یا انواع سرکه.
فرق بین چاشنی طبیعی و چاشنی ارگانیک چیست؟
حتماً با دیدن این تیتر شما هم میپرسید چه تفاوتی بین چاشنی طبیعی و چاشنی ارگانیک وجود دارد؟
پاسخ این سؤال در نحوه فرآوری محصولات است. در محصولات ارگانیک از جمله چاشنی ارگانیک، روش خاصی برای تولید محصول وجود دارد. در این روش، در تمامی مراحل کشاورزی و تولید و فرآوری محصول، ابداً از کودها و مواد شیمیایی و حتی نگهدارنده نیز استفاده نمیکنند. چراکه کودهای شیمیایی باعث بروز انواع بیماری از جمله سرطان در انسان میشود. به همین دلیل محصول ارگانیک کاملاً سالم بوده و از بروز این بیماریها جلوگیری میکند.
اما در محصولات طبیعی نظیر چاشنی طبیعی، سعی در فراوری هر چه کمتر محصولات است. به این معنا که هر چه محصولات بیشتر فرآوری میشوند از خواص مفید آنها کاسته شده و به مضرات آن اضافه میشود. تولیدکنندگان محصولات طبیعی با کم کردن فرآوری محصولات خود، محصول سالمتری به مشتریان خود عرضه میکنند.
علاوه بر این، محصولات طبیعی دارای مواد تشکیلدهنده مصنوعی نیستند و مواد افزودنی خاص مانند هورمونها، رنگهای خوراکی، نگهدارندهها، آنتیبیوتیکها، شیرینکنندهها و طعمدهندههای مصنوعی به آنها اضافه نشده است. چراکه هر یک از این مواد افزودنی دارای مضراتی هستند که در استفاده طولانیمدت باعث بروز بیماریهایی نظیر آلزایمر و انواع سرطان میشود.
بنابراین استفاده از محصولات طبیعی میتواند سلامت جامعه را افزایش دهد. در این بین، یکی از پرمصرفترین مواد غذایی در جامعه امروز، انواع چاشنیها هستند که با اصلاح آنها میتوان سلامت جامعه را به میزان قابلتوجهی افزایش داد. در ادامه انواع چاشنی را بررسی میکنیم.
انواع چاشنی طبیعی
اگر اهل آشپزی باشید بیتردید با انواع ادویه طبیعی آشنایی دارید و حتماً بارها از آنها استفاده کردهاید. اگر هم در آشپزی ماهر هستید، حتماً از تأثیر موادی نظیر آبغوره و آبلیمو در انواع سالاد و سوپ باخبر هستید. مهمترین چاشنیهای مورداستفاده در آشپزی، افزودنیهایی نظیر نمک، فلفل، زردچوبه و پودر سیر هستند که طعم غذا بدون آنها قابلتصور نیست. حال فرض کنید این مواد ناسالم باشند؛ چه اتفاقی برای سلامت بدن میافتد؟ از طرفی غذاهای ایرانی بدون انواع سرکه، آبلیمو و آبغوره، آنطور که باید، خوشمزه نمیشوند. پس بهنوعی میتوان گفت این مواد، ضروری هر خانهای است. در این بخش از مقاله، انواع چاشنی طبیعی و سالم را معرفی میکنیم.
- آبغوره طبیعی
- آبلیمو طبیعی
- انواع سرکه
- انواع سس
- انواع رب
- پودر سوخاری
- دارچین
- پودر سیر
- فلفل قرمز
- زردچوبه
- زنجبیل
- انواع شیرین کننده
- انواع نمک طبیعی و نمک دریا
- انواع سبزیهای خشکشده معطر
این چاشنیهای طبیعی به دلیل نوع روش تولیدی که دارند، عطر و طعم غذا را بسیار بهبود میبخشند. در ادامه به بررسی بیشتر چاشنی طبیعی میپردازیم.
انواع رب
شاید با شنیدن اسم رب، یاد رب گوجهفرنگی بیفتید؛ اما این تنها رب موجود در بازار نیست. انواع مختلفی از رب در فروشگاههای ارگانیک و طبیعی وجود دارد که شاید حتی اسم آن هم برایتان جدید باشد. این ربها در غذاهای مختلف استفاده میشوند. نظیر همان رب اناری که در قورمهسبزی میریزند و طعم آن را بینظیر میکنند. در این بخش انواع رب را بررسی میکنیم.
- رب لیمو عمانی
- رب نارنج
- رب زرشک
- رب انار
- رب گوجه
- رب نارنج
- رب آلوچه
برای اینکه بدانید هر یک از این ربها در چه غذایی بهتر مورداستفاده قرار میگیرد، پیشنهاد میکنیم توضیحات محصول موردنظر را مطالعه فرمایید.
انواع سرکه
سرکه یک چاشنی طبیعی است که از دیرباز در آشپزی مورد استفاده بوده است. همچنین یکی از موارد اولیهی خوشمزهای است که در تهیه انواع ترشی استفاده میشود. طعم دار کردن غذا، کمک به پخت زودتر گوشت، تهیه انواع نوشیدنی، تهیه انواع سس و… از کاربردهای انواع سرکه طبیعی است. سرکهها دارای خواص درمانی نیز هستند و انواع مختلفی دارند. از سرکه صنعتی و تقطیری گرفته تا سرکه ارگانیک و سرکه طبیعی. در ادامه انواع سرکه طبیعی را بررسی میکنیم.
- سرکه توت سفید
- سرکه توت سیاه
- سرکه انگور
- سرکه سیب
- سرکه سیب گلاب
- سرکه خرما
- سرکه انار
- سرکه آلو زرد
- سرکه هلو
- سرکه انجیر
- سرکه به سیب
- و…
پیشنهاد مطالعه: معنی ارگانیک چیست؟ 18 دلیل استفاده از محصولات ارگانیک
انواع سس
سسها فقط در فست فودها پیدا نمیشوند. اگر از کسانی هستید که در بیشتر غذاها از سس استفاده میکنید، پیشنهاد میکنیم از سس طبیعی استفاده کنید تا هم از مزه خوب آن بهرهمند شوید و هم سلامت شما به خطر نیفتد. انواع سس طبیعی عبارتاند از:
- سس انار
- سس پاپریکا
- سس فلفل
- سس کچاپ
- سس آووکادو
- و…
پیشنهاد مطالعه: تفاوت ارگانیک و طبیعی چیست؟
انواع نمک طبیعی
نمک اصلیترین چاشنی طبیعی است که مردم در سراسر جهان از آن استفاده میکنند. نمکهای طبیعی از سنگهای موجود در کوههای نمکی و یا از آب دریا و یا دریاچههای نمک به دست میآیند. این نمکها دارای مواد معدنی و طبیعی زیادی هستند که میتوانند کمبود مواد معدنی بدن را جبران کنند. درحالیکه نمکهای مصنوعی از ترکیب و واکنش میان سدیم و کلر در آزمایشگاه تولید میشوند و واژه «نمک مصنوعی» برای آن واژهی مناسبتری است تا «نمک»!
نمک طبیعی انواع مختلفی دارد. انواع نمک را در ادامه مشاهده میکنید.
- نمک دریا کریستالی طبیعی
- نمک دریا کریستالی با طعم انار
- نمک دریا کریستالی با طعم لیمو
- نمک دریا کریستالی با طعم فلفل
- نمک دریا طبیعی
- نمک دریا ریزدانه
- نمک دریا کریستالی طبیعی
نمکهای کریستالی دارای دانههای درشتتری هستند.
ادویهجات طبیعی
ادویهجات از انواع چاشنیهایی هستند که معمولاً در هنگام پخت غذا به آن اضافه میشوند. نوع ادویه طبیعی در هر کشوری متفاوت از کشورهای دیگر است؛ برای مثال کشور هند که به سرزمین ادویهها معروف است، از ادویههایی نظیر خردل، پودر انبه و فلفل تند در غذاها استفاده میکند درحالیکه در ایران، معمولا از ادویهها و افزودنیهایی نظیر دارچین، زعفران و آویشن استفاده میشود؛ بنابراین ممکن است چاشنی طبیعی و ادویهجات هر کشوری مخصوص آن کشور باشد و شاید برخی کشورهای دیگر، نتوانند به هر دلیل از آن چاشنی استفاده کنند.
بهطورکلی میتوان مواد افزودنی زیر را جزو خانواده ادویه دانست:
- آویشن
- ادویه کاری
- بادیان
- برگبو
- پاپریکا
- پودر پیاز
- پودر چیلی
- پودر رزماری
- پودر سیر
- پودر کاری
- پودر لیمو عمانی
- پودر عناب
- پودر مریم گلی
- پونه
- تخم خرفه
- تخم گشنیز
- ترخون
- تمبر هندی
- جعفری
- جوز هندی
- خاکشیر
- خردل
- دارچین
- رازیانه
- ریحان
- زرشک
- زردچوبه
- زعفران
- زیره
- زنجبیل
- سداب
- سماق
- سیاه دانه
- شقاقل
- شنبلیله
- شوید
- شیرین بیان
- فلفل سیاه
- فلفل قرمز
- هل
- کاسنی
- کندر
- گزنه
- گلپر
- گلگاوزبان
- مرزه
- مرزنجوش
- موسیر
- میخک
- نعناع
شاید فکرش را هم نمیکردید که اینهمه ادویه طبیعی وجود داشته باشد؛ اما نکته جالب این است که این ادویهها، ادویه طبیعی مورداستفاده ایرانیان است و اگر بخواهیم ادویهجات دیگر کشورها را هم به آن اضافه کنیم، این لیست چندین برابر میشود!
این ادویهها تنها برای بهبود طعم غذا و خوشمزه کردن آن نیستند بلکه هرکدام دارای خواص درمانی و یا پیشگیرانه از بسیاری از بیماریها هستند. با مصرف این ادویهها و چاشنی طبیعی میتوانیم سلامت خود را به میزان قابلتوجهی افزایش دهیم.
مزایای چاشنی طبیعی
چاشنی طبیعی علاوه بر سالم بودن و طعم عالی، دارای مزایا و ویژگیهای دیگری نیز هست که در این بخش به آن میپردازیم.
- کیفیت و طعم بهتر
- ارزش غذایی بیشتر
- مناسب برای تغذیه کودکان
- جلوگیری از ابتلا به سرطان
- عدم استفاده از هورمونها و مواد شیمیایی
- کاهش انواع بیماری به دلیل عدم وجود هورمونها در آن
- سازگاری بیشتر با بدن
- دارا بودن خواص درمانی
- پیشگیری از بیماریهای مربوط به مواد ترا ریخته
- عدم مواجهه با مشکلاتی که استفاده از نگهدارندهها آن را به وجود میآورند
- ایمنی محیطزیست
- فاقد اصلاحات ژنتیکی
این ویژگیها در تمامی محصولات طبیعی دیگر نیز وجود دارد و در حقیقت، سالم بودن آنها باعث وجود این مزایا در این محصولات شده است. خرید محصولات طبیعی و استفاده مدارم از آنها باعث افزایش سلامت جامعه میشود و خطر بروز بسیاری از بیماریها را کاهش میدهد.
جمعبندی و نتیجهگیری
چاشنی طبیعی از افزودنیهای غذا و دسر است که به دلیل محبوبیت زیاد، میتواند تأثیر مثبت بسیاری بر سلامت فرد و جامعه داشته باشد. یکی از زیرمجموعههای چاشنی طبیعی، ادویه طبیعی است که از گیاهان مختلف به دست میآید و خواص درمانی بسیاری دارد. چاشنیها آنقدر محبوبیت دارند که هرگز نمیتوان آن را از سبد غذایی حذف نمود؛ بنابراین بهتر است با استفاده از چاشنی طبیعی و ادویه طبیعی، علاوه بر کم کردن خطر انواع بیماری، نیاز بدن به مواد مغذی و مواد معدنی مختلف را برطرف نماییم. چراکه چاشنیهای طبیعی دارای میزان قابلتوجهی از این مواد هستند. برای خرید چاشنی طبیعی و یا دیگر محصولات طبیعی میتوانید به سفره سلامت که فروشگاه محصولات طبیعی است، سر بزنید.