وبلاگ

28 مورد از خواص دارچین طبیعی که شما را شگفت زده می‌کند

خواص دارچین طبیعی

دارچین طبیعی چیست؟

دارچین طبیعی یک ادویه خوش طعم و عطر است که از پوست درخت دارچین به دست می‌آید. این چاشنی طبیعی و خوش‌بو در صنعت آشپزی و درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد و یکی از داروهای گیاهی به‌شمار می‌رود. مردم دنیا دارچین را به شکل‌های مختلفی مصرف می‌کنند. علاوه بر پودر و چوب دارچین که دو شکل‌ مرسوم استفاده از این ادویه است، مصرف عرق دارچین نیز بین بعضی مردم رواج دارد. بوم این چاشنی به کشور سریلانکا و جنوب هند برمی‌گردد. جالب است که امروزه علم مدرن نیز بر خواص دارچین که از سالیان قبل توسط طبیبان گفته می‌شد، صحه گذاشته است.

ارزش غذایی، ویتامین‌ها و مواد معدنی دارچین

دارچین طبیعی از ادویه‌هایی است که از دیرباز مورد استفاده مردم بوده است. مصرف دارویی آن به علت ترکیباتی است که در این ادویه قرار دارد. دارچین حاوی ریزمغذی و درشت مغذی‌هایی است که مصرف آن‌ها به بهبود عملکرد بدن کمک می‌کند. در ادامه مروری بر ارزش غذایی این ماده منحصربه‌فرد می‌کنیم:

      • کلسیم
      • آهن
      • منیزیم
      • فسفر
      • پتاسیم
      • سدیم
      • روی
      • منگنز
      • ویتامین A
      • ویتامین E
      • ویتامین C
      • ویتامین k
      • ویتامین B12

خواص دارویی دارچین طبیعی

همان‌طور که اشاره کردیم، دارچین به‌عنوان یک داروی قدرتمند مورد استفاده قرار می‌گیرد و از نظر سطح آنتی اکسیدانی رتبه اول را بین ۲۶ گیاه و ادویه مشهور در جهان دارد. از مهم‌ترین ویژگی‌های این ادویه پرمصرف، خاصیت ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد دیابتی آن است. در ادامه به برخی از مهم‌ترین خواص دارچین طبیعی می‌پردازیم:

      1. سرشار از آنتی اکسیدان
      2. کاهش بیماری‌های قلبی
      3. کاهنده کلسترول بد خون
      4. بهبود گردش خون
      5. ضد دیابت
      6. ضد سرطان
      7. ضد عفونت و قارچ
      8. کمک به درمان ویروس HIV
      9. درمان خشکی و ترک پا
      10. درمان بیماری‌های پوستی
      11. تحریک رشد مو در استفاده موضعی به همراه عسل، روغن زیتون و تخم مرغ
      12. کاهش التهاب مفاصل
      13. کاهنده درد به علت تأثیر گذاشتن روی پروستاگلاندین‌ها
      14. بهبود بیماری‌های عصبی
      15. جلوگیری از بیماری آلزایمر
      16. درمان افسردگی
      17. کاهش استرس
      18. تسکین دردهای عضلانی
      19. تسکین سردرد
      20. جلوگیری از خونریزی
      21. خوش‌بو کننده دهان
      22. درمان سرفه و سرماخوردگی‌های معمولی
      23. درمان دندان‌درد
      24. کمک به هضم غذا
      25. کمک به درمان بیماری PMS
      26. کمک به کاهش وزن و لاغری
      27. کمک به درمان ناباروری
      28. جلوگیری از بیماری‌های دهان و دندان

بنابراین لازم است دارچین طبیعی را به‌عنوان یک افزودنی سالم به سبد غذایی اضافه کنیم.

عوارض و مضرات دارچین

پیشنهاد مطالعه: مقاله معنی ارگانیک چیست؟ 18 دلیل استفاده از محصولات ارگانیک

طبع دارچین

طبیعت دارچین در طب سنتی، گرم و خشک است به همین دلیل مصرف آن برای افرادی که رطوبت بالایی در بدن دارند اهمیت ویژه‌‌ای دارد. اگرچه استفاده از دارچین طبیعی به همگان توصیه می‌شود اما بهتر است افراد با مزاج گرم در مصرف آن زیاده‌روی نکنند تا عارضه‌ای برای آن‌ها به همراه نداشته باشد. اگر می‌خواهید بدانید مصلح دارچین چیست، باید بگوییم مصرف آن به همراه کتیرا و مصطکی مصلح، باعث بهبود خواص و کاهنده عوارض ناشی از مصرف دارچین می‌شود.

دارچین سیلان

دارچین سیلان بهترین نوع دارچین طبیعی است و نسبت به کاسیا خاصیت بیشتری دارد. این نوع دارچین در جنوب هند یعنی منطقه سریلانکا تولید می‌شود و آن را دارچین واقعی هم می‌نامند.

دارچین کاسیا

دارچین کاسیا نسبت به دارچین سیلان کیفیت و قیمت پایین‌تری دارد اما توجه داشته باشید که هر دوی این دارچین‌ها سالم هستند. این نمونه بیشتر در چین تولید می‌شود و به نام دارچین چینی نیز معروف است.

تفاوت دارچین سیلان و کاسیا

دارچین سیلان و کاسیا در طعم و خواص تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که در ادامه به بررسی این تفاوت‌ها می‌پردازیم.

دارچین کاسیا برای مصارف دائمی مناسب نیست؛ چراکه این نوع دارچین حاوی مقداری کومارین است که مصرف بیش از اندازه آن می‌تواند به کبد و کلیه آسیب برساند و هم‌چنین مسموم کننده نیز هست. مصرف این نوع دارچین در برخی کشور‌های اروپایی ممنوع شده است. البته دارچین کاسیا برای مصرف گهگاه در غذا گزینه مناسبی است.

رنگ دارچین کاسیا قهوه‌ای مایل به قرمز تیره است به همین دلیل به آن دارچین گل سرخی هم می‌گویند؛ اما دارچین سیلان رنگ روشن‌تری دارد. کاسیا عطر و بوی تندتری نسبت به دارچین سیلان دارد و طبع آن نیز گرم‌تر است. دارچین سیلان عطر ملایم و شیرینی دارد.

از دیگر تفاوت‌های ظاهری این دو نوع می‌توان به تفاوت در پوسته‌های آن‌ها اشاره کرد. دارچین سیلان به‌صورت پوسته پوسته‌های در هم تنیده و نازک است اما ضخامت پوسته‌ها در کاسیا بیشتر و خرد کردن آن نیز سخت‌تر است.

خواص درمانی دارچین سیلان بیشتر از کاسیا است و زیاده‌روی در مصرف آن برای کسانی که مشکل کبد و کلیه دارند توصیه نمی‌شود.

گفته می‌شود دارچین سیلان اثر فوق‌العاده‌ای در کاهش قند خون دارد در صورتی که کاسیا این‌طور نیست. هم‌چنین طبق یک مقاله که در سال ۲۰۱۲ در مجله پزشکی دیابتی منتشر شد این نوع دارچین برای افراد دیابتی بسیار مفید بوده و عوارضی برای کبد و کلیه هم نداشته است.

با توجه به خواص بیشتر دارچین سیلان و کاسیا قیمت آن نیز بالاتر است. دارچین کاسیا به‌راحتی از کشور چین وارد می‌شود اما به دلیل تحریم‌هایی که علیه ایران وجود دارد، واردات دارچین سیلان به‌مراتب سخت‌تر است و همین عامل روی افزایش قیمت آن مؤثر است.

آمار‌ها نشان می‌دهد حدود ۹۹.۵ درصد از دارچین‌‌های موجود در بازار از نوع دارچین کاسیا است و به‌راحتی در دسترس است و در سوپرمارکت‌ها نیز یافت می‌شود.

انواع محصولات دارچین

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم بیشترین استفاده دارچین طبیعی به‌عنوان چاشنی و ادویه در غذا و خوراک است، اما مصرف آن به همین‌جا ختم نمی‌شود. مثلاً در قنادی‌ها به‌صورت عصاره، اسانس و گَرد استفاده می‌شود. عرق این ادویه هم برای مصارف دارویی رایج است و در درمان آلزایمر، سلامت قلب و پوست مورد استفاده قرار می‌گیرد.
هم‌چنین برای تهیه دمنوش‌ها از چوب دارچین می‌توان استفاده کرد.

دارچین را چگونه مصرف کنیم؟

پیشنهاد مطالعه: مقاله 28 خاصیت زردچوبه طبیعی + روش تشخیص زردچوبه تقلبی

چگونه دارچین را مصرف کنیم؟

توجه داشته باشید که قبل از مصرف هر خوراکی به‌عنوان دارو و در جهت اثرگذاری بهتر و مفیدتر با پزشک مشورت کنید. با این حال در ادامه به چند نوع مصرف دارچین اشاره می‌کنیم.

راحت‌ترین و در دسترس‌ترین راه مصرف دارچین طبیعی این است که مقداری پودر دارچین (یک قاشق چای‌خوری) را در یک استکان آب گرم حل کرده و نوش‌ جان کنید.

دومین روش، ترکیب دارچین و عسل با یکدیگر است. دارچین خاصیت ضد التهابی دارد و می‌تواند این مشکل را در بدن حل کند.

اگر به دنبال چربی سوزی هستید پیشنهاد ما به شما استفاده از شیر دارچین در شب و قبل از خواب است. البته افرادی که مشکل گوارش، کبد و یا آلرژی دارند بهتر است از مصرف این نوشیدنی اجتناب کنند‌.

استفاده از دمنوش زنجبیل و دارچین نیز برای لاغری و هم‌چنین سلامت رحم و افزایش قدرت باروری زنان مفید است.

به‌طورکلی دارچین طبیعی را می‌توان در انواع دسر، شیرینی، نوشیدنی و دمنوش و انواع غذاهای اصیل ایرانی به‌صورت پودر دارچین و یا چوب دارچین استفاده نمود. استفاده از چوب دارچین در دمنوش‌ها و غذاهای آبکی متداول است و پس از پخت غذا و یا دم کشیدن دمنوش، چوب را از داخل آن برمی‌دارند.

طرز تهیه چای دارچین

حتماً عطر و بوی دارچین طبیعی را در چای خانه مادربزرگ به یاد دارید. رایج‌ترین نوع استفاده از دارچین که از قدیم‌الایام مورد استفاده بوده است، استفاده از دارچین در چای است. چای محبوب‌ترین نوشیدنی ایرانی‌ها محسوب می‌شود و چه خوب است با طعم دهنده‌های متنوع از جمله دارچین عطر و بوی آن را چند برابر کنیم.

برای تهیه چای دارچین به یک عدد چوب دارچین، آب جوش، چای سیاه فله یا کیسه‌ای و عسل احتیاج داریم. ابتدا دارچین را درون یک لیوان آب جوش قرار می‌دهیم و درب لیوان را می‌پوشانیم و به مدت ۱۰ دقیقه صبر می‌کنیم تا دارچین دم بکشد. سپس مقداری چای سیاه (اگر از چای کیسه‌ای استفاده می‌کنید یک عدد کافی است) به لیوان اضافه می‌کنیم و چهار دقیقه دیگر منتظر می‌مانیم. بعد از این مدت چای دارچین طبیعی ما آماده است و می‌توانیم با عسل آن‌ را شیرین کرده و نوش جان کنیم.

خطرات و عوارض زیاده‌روی در مصرف دارچین

همان‌طور که گفتیم مصرف بیش از حد دارچین کاسیا می‌تواند به کبد و کلیه آسیب برساند. همچنین مصرف مستمر آن می‌تواند باعث بروز مشکل در سیستم گوارش شود و هضم خوب را مختل کند و یبوست را به دنبال آورد. برای افرادی که داروهای قلبی عروقی، دیابتی و کبدی مصرف می‌کنند، مصرف بیش از اندازه آن می‌تواند عوارض احتمالی داروها را افزایش دهد و مصرف همزمان دارچین با داروهایی نظیر استامینوفن احتمال آسیب به کبد را بالا می‌برد‌.

همان‌طور که دارچین طبیعی می‌تواند در کنترل قند خون مؤثر باشد، زیاده‌روی در مصرف آن می‌تواند باعث افت قند خون شود.

یکی از ترکیبات شیمیایی موجود در دارچین سینام آلدهید است و مصرف زیاد دارچین برای افرادی که به این ماده شیمیایی حساسیت دارند، باعث بروز زخم در دهان و زبان و لثه‌ها می‌شود.

خرید دارچین طبیعی

همان‌طور که پیش از این اشاره شد، برای خرید دارچین توجه به نوع آن (سیلان یا کاسیا) و اطمینان از اصل بودن دارچین از مواردی است که می‌تواند در تأثیرگذاری درمانی و بهره‌گیری بهتر از خواص آن مؤثر باشد.

خرید از فروشگاه‌های معتبر خیال شما را از اصل بودن دارچین راحت می‌کند.

بهتر است دارچین طبیعی را از فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید تا از کیفیت آن مطمئن باشید. فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت با داشتن مجوزهای لازم از جمله نشان ارگانیک ایران و نماد تجارت الکترونیک از وزارت صمت یکی از معتبرترین سایت‌های خرید محصولات ارگانیک و دارچین به شمار می‌رود.

جمع‌بندی و سخن پایانی

دارچین طبیعی از ادویه‌های قدیمی مورد استفاده مردم جهان است که بهترین نوع آن یعنی دارچین سیلان در جنوب هند تولید می‌شود. این ادویه طبیعی که از چوب درخت دارچین تهیه می‌شود خاصیت ضد التهابی دارد و در کاهش قند خون برای بیماران دیابتی مؤثر واقع می‌شود. در مجموع دو نوع معروف این ادویه، سیلان و کاسیا است که اولی از مرغوبیت و کیفیت بیشتری برخوردار است و عوارض کمتری دارد. زیاده‌روی در مصرف نوع دوم (کاسیا) می‌تواند برای برخی بیماران عوارض ایجاد کند. برای خرید دارچین طبیعی و خرید محصولات ارگانیک دیگر، به فروشگاه محصولات ارگانیک و طبیعی سفره سلامت مراجعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *