28 خاصیت زردچوبه طبیعی + روش تشخیص زردچوبه تقلبی
زردچوبه طبیعی چیست و چگونه به دست میآید؟
زردچوبه طبیعی گیاهی از تیره زنجبیلیان است که بخش قابل مصرف آن در زیر زمین قرار دارد. در واقع پودر زردچوبه که بهعنوان یکی از ادویهجات پرکاربرد در آسیا استفاده میشود، قسمت ریشه گیاه زردچوبه است. ریشه زردچوبه را پس از جداسازی و خشک کردن، آسیا میکنند. این چاشنی طبیعی علاوه بر اینکه طعم و عطر غذا را بهبود میبخشد، دارای خواص درمانی بسیار زیادی است که قرار است در این مقاله راجع به آن صحبت کنیم.
چرا باید از محصولات طبیعی استفاده کنیم؟
پیش از بررسی زردچوبه طبیعی ابتدا به این میپنداریم که چرا باید از محصولات طبیعی استفاده کنیم. متأسفانه در چند دهه اخیر، مواد صنعتی و شیمیایی زیادی وارد محصولات غذایی شده است. این کار برای افزودن طعم و ظاهر بهتر برای مواد غذایی انجام میشود. غافل از اینکه این مواد برای بدن مضر هستند و اصلاً قابل خوردن نیستند. این مواد شامل رنگهای خوراکی، طعمدهندهها، آنتیبیوتیکها، هورمونها، نگهدارندهها و مواد مصنوعی دیگر هستند.
مصرف این مواد در طولانی مدت موجب بروز مشکلات زیادی برای بدن میشود. به همین دلیل نیاز است از مصرف آنها خودداری نمایید. محصولات طبیعی هیچ ماده افزودنی مضر و مصنوعی ندارند و کاملاً طبیعی هستند. به همین دلیل گزینه مناسبتری هستند و توصیه میشود از این مواد غذایی استفاده نمایید. زردچوبه طبیعی یکی از این محصولات است.
نکته مهم دیگر این است که نباید محصولات طبیعی را با محصولات ارگانیک اشتباه بگیرید. محصولات ارگانیک با روش کشاورزی ارگانیک تولید میشوند و در جایگاه بسیار بالاتری از کیفیت و سلامت برخوردارند. برای دانستن تفاوت ارگانیک و طبیعی میتوانید روی عنوان آن کلیک نمایید تا از ویژگیها و جزئیات بیشتر در مورد آن مطلع شوید.
پیشینه مصرف زردچوبه
استفاده از زردچوبه بهعنوان یک ادویه و همچنین یک داروی گیاهی، به هزاران سال پیش بازمیگردد. بخشهایی از شرق و جنوب شرقی آسیا منشأ پیدایش بسیاری از چاشنیها و ادویهجات گیاهی است. یکی از این ادویهها، زردچوبه طبیعی است که ریشه آن به هند بازمیگردد.
شواهد و بررسیها نشان میدهد ساکنین دره سند بیش از 3000 سال پیش از میلاد مسیح از زردچوبه استفاده میکردند. در طب سنتی آنان، زردچوبه استفاده زیادی داشته و بهعنوان یک داروی ضد التهاب و ضد عفونت به کار میرفته است. امروزه این ادویه در سراسر جهان بهعنوان یکی از محبوبترین ادویهها قابل مصرف است و در انواع غذاها و نوشیدنیها و همچنین ساخت انواع لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست به کار میرود.
ارزش غذایی، ویتامینها و مواد معدنی زردچوبه
بسیاری از افراد فکر میکنند زردچوبه فقط برای از بین بردن بوی بد مرغ قبل از پخت خوب است و خاصیت دیگری ندارد؛ اما بهتر است بدانید زردچوبه طبیعی دارای چندین مورد از ویتامینها و مواد معدنی است که میتواند نیاز بدن به مواد مذکور را تأمین کند. برای مثال یک قاشق غذاخوری زردچوبه حاوی مواد زیر است:
- پروتئین
- فیبر
- منگنز
- آهن
- پتاسیم
- ویتامین C
وجود این مواد میتواند خواص زیادی به غذا ببخشد. در ادامه این خواص را بررسی میکنیم.
خواص دارویی زردچوبه طبیعی
پیشینه دور و دراز مصرف زردچوبه طبیعی بیانگر وجود خواص درمانی و مغذی بسیاری است که البته شواهد موجود از پزشکی دره سند نیز آن را تائید میکند. علاوه بر این، تحقیقات پزشکان و دانشمندان عصر جدید نیز نتایج شگفت انگیزی از خواص زردچوبه طبیعی را رونمایی میکند. برخی از خواص این ادویه محبوب و پرکاربرد را در ادامه بررسی میکنیم:
- ضد التهاب
- ضد عفونی کننده
- دارای آنتی اکسیدان
- ضد سرطان
- تنظیم قند خون
- رفع سوءهاضمه
- کاهش نفخ معده
- کاهش علائم رفلاکس معده
- کمک به تسریع بهبود زخم معده و درد آن
- رفع اختلالات صفراوی
- پیشگیری از آلزایمر
- تقویت حافظه
- کمک به درمان افسردگی
- کمک به کاهش استرس
- جلوگیری از پیری
- کاهش کلسترول
- جلوگیری از تشکیل لخته خون و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی
- بهبود دیابت
- درخشان کننده پوست در صورت استفاده موضعی به همراه عسل و ماست یونانی
- بهبود زخمها
- کاهش چینوچروک
- کمک به کاهش وزن
- سمزدایی از کبد
- کاهش دردهای قاعدگی
- تنظیم هورمونهای زنانه
- درمان سندرم روده تحریک پذیر
- درمان سنگ کلیه و سنگ صفرا
- قطع کننده خونریزی زخم با استفاده از ریختن پودر زردچوبه روی زخم
زردچوبه طبیعی حاوی مادهای به نام کورکومین است که از خواص ضد التهابی قوی برخوردار است. متأسفانه این ماده در جریان خون بهخوبی جذب نمیشود. مصرف فلفل سیاه به همراه زردچوبه، کمک میکند جذب کورکومین به میزان قابل توجهی افزایش یابد. به همین دلیل در آشپزی ایرانی این دو ادویه در کنار هم استفاده میشوند.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 28 مورد از خواص دارچین طبیعی که شما را شگفت زده میکند
موارد مصرف زردچوبه
زردچوبه طبیعی مصارف زیادی دارد. میتوان با استفاده از پودر زردچوبه بوی بد مرغ، گوشت و ماهی را از بین برد.
علاوه بر این، زردچوبه رنگ خوبی به انواع خورشت میدهد و عطر آن را تغییر میدهد. چای زردچوبه یکی دیگر از روشهای مصرف این ماده طبیعی و پرخاصیت است.
از آنجایی که زردچوبه طبیعی خواص درمانی زیادی دارد، از آن در صنایع دارویی و مواد مراقبت از پوست نیز استفاده میکنند؛ بنابراین اگر پزشک برای برخی از مشکلات شما، قرص مکمل زردچوبه تجویز کرد و یا در ترکیبات کرم روشن کننده پوست، نام زردچوبه را دیدید تعجب نکنید.
نحوه استفاده موضعی از زردچوبه
زردچوبه طبیعی در درمان شوره سر، رفع چینوچروک، درخشان سازی پوست و رفع بسیاری از مشکلات دیگر مؤثر است. برای دستیابی به درمان سریعتر میتوان از زردچوبه بهصورت موضعی استفاده کرد. برای مثال در جهت رفع چینوچروک پوست و یا رفع جوش و آکنه، تهیه ماسک زردچوبه بسیار کارآمد و مؤثر است.
مهم است که بدانید از ماسک زردچوبه برای حل چه مشکلی استفاده میکنید. اگر به فکر روشن و درخشان کردن پوست هستید، میتوانید زردچوبه را با ماست و عسل ترکیب کنید و به مدت 15 دقیقه روی پوست بگذارید. درمان جوش و آکنه، رفع چینوچروک پوست و از بین بردن سلولهای مرده پوست از دیگر خواص ماسک زردچوبه است.
اگر موهای شما دچار شوره شده و قصد دارید با استفاده از زردچوبه طبیعی آن را برطرف کنید، میتوانید به مقدار مساوی زردچوبه و روغن زیتون را با هم مخلوط کنید و 20 دقیقه پیش از مصرف شامپو، آن را روی موها بمالید. به این ترتیب خواهید دید که شوره رفع خواهد شد. مصرف زردچوبه به جلوگیری از ریزش مو نیز کمک میکند.
شاید دیده باشید که برخی افراد پس از کشیدن دندان، روی لثه زردچوبه میریزند. این کار باعث میشود خونریزی کم و در نهایت متوقف شود. بهطورکلی زردچوبه طبیعی کاربردهای زیادی دارد و همیشه باید در خانه وجود داشته باشد.
طرز تهیه دمنوش زردچوبه
دمنوش یا چای زردچوبه طبیعی، یکی دیگر از روشهای مصرف زردچوبه است. شما میتوانید این دمنوش را با استفاده از زردچوبه قلم یعنی چوب نکوبیده زردچوبه هم درست کنید.
برای تهیه دمنوش زردچوبه یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه را به همراه نصف قاشق چایخوری پودر زنجبیل و یکچهارم قاشق چایخوری فلفل سیاه در یک فنجان آب جوش بریزید. مواد را هم بزنید تا حل شوند و اجازه بدهید به مدت 5 الی 10 دقیقه دم بکشند.
برای طعم بهتر میتوانید مقداری عسل و شیر بادام هم به دمنوش خود اضافه کنید. این دمنوش برای کاهش التهاب بسیار مفید است.
راههای تشخیص زردچوبه اصل از تقلبی
متأسفانه باید بگوییم تقلب در زردچوبه بسیار رایج است. کمترین کار هم این است که مقداری آرد را به همراه رنگ شیمیایی به زردچوبه میافزایند تا سود بیشتری به دست بیاورند. هرچند آرد یک ماده خوراکی است و ضرری ندارد اما وجود رنگ شیمیایی برای بدن بسیار مضر است و لازم است از خرید این مواد تقلبی خودداری کنید.
البته این در بهترین حالت است. دیده شده برخی افراد سودجو بسیاری از موادی را که اصلاً قابل مصرف نیستند، پودر میکنند و به آن رنگ میافزایند و بهعنوان زردچوبه به فروش میرسانند.
برای جلوگیری از خرید زردچوبه تقلبی نیاز است زردچوبه طبیعی را بشناسید تا در هنگام خرید بتوانید موارد تقلبی را شناسایی کنید.
چندین روش برای تشخیص زردچوبه اصل از تقلبی وجود دارد که ما در اینجا به برخی از آنها اشاره میکنیم.
رنگ
زردچوبه طبیعی یک ریشه طبیعی است که رنگ آن زرد است. پس از اینکه زردچوبه را پودر میکنند، به دلیل اینکه قسمتهای داخلی و خارجی آن همه با هم پودر میشود، رنگ آن به زرد تیره شبیه میشود. نکته اینجاست که زردچوبه تقلبی نارنجی رنگ است. چون دارای رنگ شیمیایی است. پس اگر هنگام خرید متوجه شدید که رنگ زردچوبه بیش از حد متفاوت است و به نارنجی میخورد، بدانید که تقلبی است و از خرید آن خودداری کنید.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 30 مورد از خواص زنجبیل طبیعی + بهترین زمان مصرف
بافت
زردچوبه طبیعی یک چوب است که خشک و سپس پودر میشود. این ویژگی باعث میشود پودر زردچوبه طبیعی کاملاً یکدست و دانهدانه باشد و به هم نچسبد. اگر مشاهده کردید که زردچوبهها بهصورت کلوخی به هم چسبیدهاند و یا دارای دانههای درشتتر و غیر یکدست هستند، از خرید آن خودداری نمایید.
تست آب جوش
میدانید که گیاهان طبیعی در آب جوش به کندی رنگ میدهند. نمونه مشهود آن چای طبیعی است. وقتی چای کاملاً طبیعی دم میکنید باید حداقل 10 دقیقه منتظر بمانید تا دم بکشد؛ اما وقتی چای اسانس دار خارجی دم میکنید در عرض چند ثانیه رنگ میدهد.
زردچوبه نیز به همین شکل است. مقداری زردچوبه را در آب کاملاً جوش و 100 درجه بریزید و هم بزنید. اگر کمتر از سه ثانیه رنگ آب شما کاملاً تغییر کرد، به این معنی است که دارای رنگ شیمیایی است؛ اما اگر مدتی طول بکشد تا رنگ بدهد، به این معنی است که زردچوبه طبیعی است.
مضرات زیادهروی در مصرف زردچوبه
هر ماده غذایی مفید هر چند هم پرخاصیت باشد در صورت افراط در مصرف، میتواند مشکلات زیادی را برای فرد به وجود بیاورد. زیادهروی در مصرف زردچوبه نیز میتواند مضرات و عوارضی را به همراه داشته باشد. اگر در مصرف این ماده حد اعتدال را رعایت نکنید ممکن است بهشدت دچار حالت تهوع شوید. زردچوبه طبیعی در حالت عادی میتواند به کاهش فشار خون کمک کند. اگر شما دارای فشار خون پایین هستید، در صورتی که در مصرف زردچوبه افراط کنید ممکن است دچار افت فشار خون شوید و این اصلاً خوب نیست. خونریزی، مشکلات و دردهای معده، بروز مشکلات باروری، فقر آهن، سردردهای شدید و افزایش قند خون از دیگر عوارض مصرف بیش از اندازه زردچوبه در کوتاه مدت و بلند مدت است.
البته این عوارض مربوط به مصرف معمولی زردچوبه در غذاهای روزانه نیست. بلکه در صورتی است که شما بیش از حد در غذا زردچوبه بریزید و این کار را همیشه انجام دهید؛ بنابراین اگر همیشه به میزان کم و یا معمولی زردچوبه میخورید، نباید نگران این موارد باشید.
خرید زردچوبه طبیعی
برای خرید زردچوبه طبیعی لازم است ویژگیهای زردچوبه را بهخوبی بشناسید و قبل از مصرف آن را بررسی کنید. راهحل سادهتر این است که از فروشگاههای معتبر محصولات ارگانیک و طبیعی خریداری کنید؛ اما توجه کنید که هر فروشگاهی معتبر نیست. اولین بررسیها برای اعتبار فروشگاه، بررسی پروانه کسب و دیگر مجوزهای فروشگاه است. اگر از فروشگاههای اینترنتی خرید میکنید، ابتدا باید اینماد آن را بررسی کنید. نماد ارگانیک ایران از دیگر مجوزهای لازم برای محصولات ارگانیک و طبیعی است که باید به آن توجه کنید. وجود نمادها در سایت به تنهایی کفایت نمیکند. شما باید روی هر نماد کلیک کنید و وارد سایت مرجع شوید. در این بخش باید مشخصات مالک کسب و کار قابل رویت باشد و از تاریخ انقضای مجوز نیز نگذشته باشد. اگر فروشگاه این مجوزها را نداشته باشد لازم است از خرید اجتناب نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی
زردچوبه طبیعی یکی از ادویههای طبیعی پرکاربرد است که بومی هند و آسیای شرق است. این گیاه خوشرنگ علاوه بر بهبود طعم و عطر غذا، خواص درمانی زیادی دارد که آن را به یکی از مواد اولیه تولید قرصهای مکمل و مواد مراقبت از پوست تبدیل کرده است. وجود زردچوبه طبیعی در انواع غذا به رفع سوءهاضمه کمک میکند. کاهش کلسترول خون، تقویت حافظه، جلوگیری از آلزایمر و کمک به کاهش استرس از دیگر خواص زردچوبه طبیعی است.
البته وجود این خواص نباید باعث شود در مصرف زردچوبه طبیعی زیادهروی کنیم؛ زیرا زیادهروی در مصرف زردچوبه میتواند منجر به حالت تهوع شدید، خونریزی، افت فشار خون، مشکلات معده و سردردهای شدید و مزمن میشود؛ بنابراین لازم است از این ادویه پرخاصیت در حد اعتدال استفاده کنیم. برای خرید محصولات ارگانیک و طبیعی از جمله زردچوبه به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.