خرما ارگانیک چیست؟
خرما ارگانیک گیاهی تکلپهای و گرمسیری است که میوه آن بهصورت خوشههای بزرگ از شاخههای آن آویزان است. این میوه شیرین و پوست نازک از درختی بلند به ارتفاع 10 الی 20 متر به دست میآید. انواع مختلفی از درختان خرما وجود دارد که میوههای آن در برخی ویژگیها متفاوت هستند. به همین دلیل انواع مختلفی از خرما وجود دارد که طعم، شکل و مزه آنها با هم کمی فرق دارند. این میوه بیشتر در خاورمیانه و شمال آفریقا رشد میکند. در این مقاله از سفره سلامت به معرفی و بررسی خواص خرما میپردازیم که البته در دسته خشکبار و تنقلات ارگانیک قرار میگیرد.
چرا باید از محصولات ارگانیک استفاده کنیم؟
پیش از پرداختن به خرما ارگانیک ابتدا به این میپردازیم که چرا روی واژه ارگانیک تأکید داریم و چرا باید از محصولات ارگانیک استفاده کنیم. برای پاسخ به این سؤال باید ابتدا تفاوت ارگانیک و غیر ارگانیک را بررسی کنیم. محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که در هنگام تولید آنها هیچگونه سم، کود شیمیایی، آفتکش و علفکش استفاده نشده و به همین دلیل این محصولات عاری از هرگونه سموم شیمیایی بوده و کاملاً سالم هستند. این ویژگی باعث میشود محصولات ارگانیک دارای خواص منحصربهفردی از جمله مبارزه و پیشگیری از برخی بیماریها باشند. آنتی اکسیدان بالای موجود در این محصولات به پیشگیری و مبارزه با سرطان کمک میکند.
نکتهای که وجود دارد این است که نباید محصولات ارگانیک را با محصولات طبیعی اشتباه گرفت. این دو محصولات با یکدیگر تفاوتهایی دارند و هرکدام ویژگیهای خاصی را ارائه میدهند. برای دانستن تفاوت ارگانیک و طبیعی میتوانید روی عنوان آن کلیک کنید.
خواص خرما
خرما ارگانیک خواص فوقالعادهای دارد و برای بسیاری از افراد بهعنوان یک پیشغذا، میان وعده و خوراکی مفید در طول روز قابل استفاده است. ورزشکاران رشتههای بدنسازی از این ماده غذایی مفید برای ساخت عضله و جلوگیری از گرفتگی عضلات بعد از تمرین، استفاده میکنند. کمک به درمان کم خونی، درمان اسهال و بهبود متابولیسم از خواص خرما است. در ادامه برخی دیگر از خواص خرما را معرفی میکنیم.
خواص
- کاهش خطر ابتلا به سرطان
- افزایش سلامت پوست
- افزایش انرژی بدن
- رفع یبوست
- درمان اسهال
- درمان اختلالات روده
- افزایش سلامت روده
- کاهش ابتلا به زخم معده
- کنترل قند خون
- کاهش خطر ابتلا به دیابت
- کاهش خطر ابتلا به آلزایمر
- کاهش التهاب
- پیشگیری از شب کوری
- کاهش خطر ابتلا به انواع بیماریهای چشمی
- بهبود بینایی
- کمک به عضله سازی ورزشکاران بدنسازی
- پیشگیری از گرفتگی عضلات
- بهبود متابولیسم
- بهبود سلامت استخوانها
- تقویت مینای دندان
- محافظت از دندانها در برابر پلاک
- تنظیم سطح کلسترول خون
- کمک به انعقاد خون
- درمان کم خونی
- بهبود سلامت مغز
- تأمین مواد مغذی برای زنان باردار
- تقویت عضلات رحم در ماههای آخر بارداری و کمک به زایمان سادهتر
- پیشگیری از هموروئید بارداری
- کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی
- کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان در زنان
- کاهش علائم و عوارض آرتریت و روماتوئید در زنان
- کاهش نفخ در زنان
- افزایش لطافت و درخشندگی پوست زنان
- محافظت از مغز، کاهش اثرات استرس اکسیداتیو در زنان
- پایین آمدن احتمال ابتلا به بیماریهای عصبی در زنان
- رفع سردی تخمدان
- جلوگیری از بواسیر
- مبارزه با چینوچروک
- کمک به افزایش وزن افراد لاغر
- کاهش فشار خون
- مبارزه با رادیکالهای آزاد
- جلوگیری از تصلب شرایین
- جلوگیری از ریزش مو
- کمک به کاهش چربیهای شکمی
- کاهش میل به خوردن میان وعدههای شیرین ناسالم
- دارای شاخص گلیسمی پایین
- تقویت سیستم ایمنی
- افزایش کیفیت و تعداد اسپرم
- افزایش قدرت باروری در مردان
- افزایش قدرت بدنی مردان
- بهبود سلامت جنسی مردان
- افزایش میل جنسی مردان
- تقویت قوای جنسی
- تقویت شیر مادر برای رشد سالم کودک و داشتن اسکلت قوی
- حفظ سلامت و تنظیم دستگاه گوارش کودکان
- رفع سردی مزاج
- تقویت حواس پنجگانه
- ضد عفونت
- رفع سنگ کلیه و سنگ مثانه
- تسریع درمان سرماخوردگی و تب
- درمان کبد چرب
- تقویت ریه
از آنجایی که خرما ارگانیک خواص بسیاری دارد لازم است حتماً هر فردی بهطور روزانه تعدادی خرما مصرف کند. مصرف روزانه 3 عدد خرما تأثیری در اضافه وزن نداشته و میتواند خواص گفته شده را به بدن برساند.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 60 خاصیت بادام ارگانیک که اصلاً نمیدانستید!
ارزش غذایی خرما
خرما ارگانیک مواد معدنی و ویتامینهای زیادی دارد که باعث میشود خواص ذکر شده را به بدن برساند. ارزش غذایی این میوه بالاست و دارای مواد زیر است:
- فیبر
- پتاسیم
- منیزیم
- سدیم (به مقدار کم)
- کلسیم
- سلنیوم
- مس
- منگنز
- آهن
- فسفر
- روی
- گوگرد
- بور
- پروتئین
- ویتامین A
- ویتامینهای گروه B
- ویتامین C
- ویتامین D
- ویتامین E
- ویتامین K
مضرات زیادهروی در مصرف خرما
هر ماده غذایی هرچند مفید هم که باشد در صورتی که در مصرف آن زیادهروی شود میتواند مشکلاتی را برای فرد به وجود بیاورد. به همین دلیل نیاز است در مصرف خرما نیز اعتدال را رعایت نموده و از افراط بپرهیزید. زیادهروی در مصرف خرما میتواند عوارضی داشته باشد که در ادامه به آن اشاره میکنیم:
- افزایش وزن
- بثورات پوستی
- مشکلات گوارشی
- بروز آلرژی نظیر خارش در دهان و گلو، تورم و قرمزی روی لبها
- عارضههای پوستی
- حملات آسمی
بنابراین بهتر است در مصرف این میوه حد اعتدال را رعایت کنید تا علاوه بر بهرهمندی از خواص سرشار آن، از عوارض زیادهروی در مصرف آن نیز دور بمانید.
انواع خرما
انواع مختلفی از خرما ارگانیک در سراسر جهان وجود دارد. پیارم، زاهدی، ربی، خاصویی، آلویی و مضافتی از معروفترین انواع خرما در جهان است. انواع خرما محبوب در بین ایرانیان کمی متفاوت از سطح جهان بوده و شامل موارد زیر است:
- کبکاب
- شاهانی
- خاصویی
- هلیلهای
- کروت
- ربی
- زاهدی
- صفوی
- قندی
- ساغای
- سیدی
- مجدول
- مجراف
هرچند در ایران در همه ماههای سال خرما مصرف میشود اما مصرف این میوه در ماه رمضان افزایش پیدا میکند. زیرا میتواند در زمان افطار قند ازدسترفته بدن را به آن بازگرداند و به افزایش انرژی بدن کمک کند. رطب مضافتی نوعی از خرما است که در ماه رمضان بیشتر از هر زمانی در سفره دیده میشود.
انواع غذا با خرما
خرما ارگانیک فقط یک میوه نیست بلکه میتوان آن را بهعنوان یک میان وعده، یک غذا و یا ماده اولیه برای پخت یک غذا استفاده نمود. انواع حلوا اولین چیزی است که میتوان با خرما درست کرد. کیک خرما، نان خرمایی، شیرینی خرما، اسموتی و دسر خرما چند میان وعده سالم است که میتواند خواص زیادی برای بدن داشته باشد. علاوه بر این موارد میتوان غذاهای زیادی را با خرما تهیه کرد که برخی از آنها را در ادامه میبینید:
- پیتزای خرما
- سالاد خرما
- خورشت گوشت بره و خرما
- خاگینه
- مربا
- املت
- رشتهپلو
- اسنک خرما و گردو
- خرما پلو
- قیساوای خرما (آذربایجانی)
دستور پخت این غذاها را میتوانید در پستهای مختلف مطالعه بفرمایید.
انواع محصولات خرما
خرما فقط به صورت یک میوه استفاده نمیشود. بلکه از آن محصولات بسیاری تولید میکنند که کاربردهای مختلفی ایجاد میکند. برخی از محصولات خرما را در ادامه معرفی میکنیم:
- شیره خرما
- قهوه خرما
- قاووت خرما
- ترشی خرما
- سرکه خرما ارگانیک 4 ساله و 7 ساله
پیشنهاد مطالعه: مقاله 47 خاصیت گردو ارگانیک + 10 غذا با گردو
فرق رطب و خرما
رطب، خرمای تازه و نورس است که هنوز رنگ آن تیره نشده باشد. خرما در ابتدا سبز رنگ است و به آن چاقالی میگویند. پس از مدتی خرما روی شاخه زرد یا قرمز رنگ میشود که به آن خارک میگویند. آفتاب داغ مناطق گرمسیری باعث میشود خارک تیرهتر و آبدار شود. در این مرحله از رسیدن خرما، نام آن به رطب تغییر پیدا میکند. اگر خرما را در این مرحله بچینند، به آن رطب میگویند اما اگر صبر کنند تا نیمه خشک شود، به آن خرما میگویند. بنابراین رطب خرمایی است که هنوز بهطور کامل زمان چیدن آن نرسیده است.
قهوه خرما چیست؟
قهوه هسته خرما ارگانیک یک نوشیدنی بدون کافئین است که از هستههای بوداده و آسیا شده خرما به دست میآید. به این صورت که ابتدا هسته خرما را در فر یا تنور داغ، برشته میکنند تا رطوبت آن گرفته و طعم آن تشدید شود. سپس هستهها را آسیا کرده و آن را بهصورت قهوه مصرف میکنند.
قهوه خرما خواص بسیار زیادی دارد. زیرا یک نوشیدنی سالم و حاوی انواع مواد معدنی نظیر منیزیم، کلسیم و آهن است. بهطور خلاصه میتوان خواص زیر را از قهوه خرما به دست آورد:
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- رفع استرس
- انرژیزا
- سلامت دستگاه گوارش
- کاهش کلسترول
- محافظت از کبد و کلیه
- کاهش قند خون
- دارای آنتی اکسیدان
- ضد ویروس
اگر به هر دلیل نمیتوانید قهوه معمولی مصرف کنید، قهوه خرما جایگزین بسیار مناسبتری برای آن خواهد بود. زیرا خواص بیشتری دارد و بدون کافئین نیز هست.
طرز تهیه قهوه خرما
اگر به قهوه خرما علاقهمند هستید میتوانید هر بار که خرما ارگانیک میل میکنید هستههای آن را نگه دارید. سپس آنها را بهخوبی شسته و خشک کنید. بهتر است هسته خرما را زیر نور خورشید خشک کنید. پس از اینکه بهخوبی خشک شدند، آنها را روی سینی فر چیده و با دمای 175 درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت تا 45 دقیق حرارت بدهید.
پس از اینکه هستههای خرما بهخوبی برشته شدند آنها را از فر خارج کرده و بگذارید خنک شوند. سپس در آسیای مخصوص قهوه بریزید و پودر کنید. پودر هسته خرما را الک کرده و تکههای بزرگی را که بهخوبی آسیا نشدهاند، دوباره آسیا کنید. البته اگر دستگاه آسیای مخصوص قهوه ندارید میتوانید پودر قهوه خرما را از بازار تهیه کنید.
حالا یک قاشق چایخوری از قهوه هسته خرما را در جذوه یا همان ظرف مخصوص تهیه قهوه ترکی بریزید و 200 میلیلیتر آب به آن اضافه کنید. ظرف را روی حرارت متوسط گذاشته و اجازه بدهید تا قهوه کمکم از اطراف شروع به جوشیدن کند. وقتی همه سطح قهوه حباب ریز زد، به این معنی است که قهوه آماده شده است. آن را از روی شعله بردارید و در فنجان ریخته و میل کنید.
خرید خرما ارگانیک
خرما ارگانیک یک میوه با خواص بسیار زیاد است و میتواند مشتریان زیادی داشته باشد. همین امر ممکن است موجب شود تا افراد سودجو محصول خرمای غیر ارگانیک را بهعنوان محصول ارگانیک بفروشند. برای اینکه با چنین مشکلی مواجه نشوید بهتر است برای خرید محصولات ارگانیک از جمله خرید خرما ارگانیک به فروشگاه محصولات ارگانیک مراجعه نمایید. این فروشگاهها باید دارای نشان ارگانیک از انجمن ارگانیک ایران باشند. فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت یکی از این فروشگاهها است.
جمعبندی و سخن پایانی
در بین انواع میوهها و تنقلات، شاید خرما ارگانیک بیش از همه دارای خواص و مزایا باشد. بهطوریکه لازم است هر فرد روزانه تعداد 3 عدد خرما مصرف کند. این کار باعث میشود فرد از خطراتی مانند ابتلا به سرطان، اسپاسم عضلانی، کم خونی و بسیاری از مشکلات دیگر دور بماند. البته نباید در مصرف هیچ ماده غذایی زیادهروی کرد. زیرا مضرات و عوارضی را به وجود میآورد که برخی از آنها ممکن است دردسرساز باشند. برای مثال چاقی یکی از عوارض مصرف بیش از حد خرما است که برای خیلی از افراد خوشایند نیست. البته اگر شما دچار لاغری و کبود وزن هستید میتوانید برای جبران کمبود وزن خود، بعد از هر وعده غذایی تعدادی خرما میل کنید. این کار باعث میشود شما به وزن ایدهآل خود برسید. بدون اینکه مواد مضر وارد بدن کرده باشید. برای خرید خرما ارگانیک به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.