معرفی 22 رب ارگانیک + مضرات رب گوجه فرنگی
رب چیست؟
رب ارگانیک و بهطورکلی رب، یکی از چاشنیهای قدیمی ایران است که هنوز هم با وجود تغییرات بسیار زیادی که در فرهنگ غذایی ایران اتفاق افتاده، مورد استفاده است. میدانیم که انواع چاشنی ارگانیک در حین پخت غذا و یا سرو آن به غذا افزوده میشود تا طعم و عطر بهتری به آن بدهد. انواع رب از آن دست چاشنیهایی است که در هنگام پخت غذا باید به آن افزود. رب را با میوههای بسیاری میتوان پخت. از انار و انگور گرفته تا زرشک و زردآلو همگی میوههایی هستند که برای پخت رب مناسباند.
برای تهیه رب کافی است آب میوه مورد نظر را بگیرید و دانهها و پوست آن را جدا کنید. سپس میوه را بجوشانید تا غلیظ شود. در انتها نیز مقداری نمک به آن بیفزایید تا از کپک زدن آن جلوگیری کند. البته این کار فوتوفنهایی دارد که باید با دقت رعایت کنید تا رب بهتر و خوشمزهتری داشته باشید و همچنین بتوانید به مدت طولانی آن را نگهداری کنید.
رب ارگانیک چیست؟
رب ارگانیک ربی است که از میوهها و دانههای ارگانیک تهیه شده باشد. در مقالات پیشین بهطور مفصل واژه ارگانیک را تعریف نمودیم و گفتیم که به چه محصولاتی، محصولات ارگانیک میگوییم؛ اما در یک تعریف اجمالی میتوان گفت محصولات ارگانیک و بهتبع آن رب ارگانیک محصولاتی هستند که تولیدکننده در هیچیک از مراحل تولید آن نظیر کاشت، داشت، برداشت، فرآوری و بستهبندی آن از مواد شیمیایی نظیر انواع کود شیمیایی، آفتکشها، علفکشها، سموم دفع آفات، نگهدارندههای شیمیایی و… استفاده نکند و محصولی کاملاً سالم و مرغوب به مشتری برساند؛ بنابراین رب ارگانیک از میوههای ارگانیک تهیه شده و با روش ارگانیک پخت و بستهبندی شده است.
پیشنهاد مطالعه: مقاله تفاوت ارگانیک و طبیعی
انواع رب ارگانیک کدام است؟
بیشتر مردم، اغلب از رب گوجه فرنگی در غذاها استفاده میکنند و گاهی هم رب انار؛ اما جالب است بدانید که بیش از 20 نوع رب در ایران مورد استفاده خانوادههاست که هر یک دارای طعم و مزه و البته خواص منحصربهفردی است که شاید تا به حال نشنیده باشید. برای آشنایی بیشتر با انواع رب ارگانیک بهتر است نگاهی به لیست زیر بیندازید:
- رب انار
- رب زرشک
- رب لیمو عمانی
- رب نارنج
- رب آلوچه ارگانیک
- رب ازگیل
- رب به
- رب غوره
- رب عناب
- رب زغال اخته
- رب سیب
- رب زردآلو
- رب میوه نسترن
- رب آلبالو
- رب تمشک
- رب مورد
- رب فلفل تن
- د رب فلفل شیرین
- رب تمر هندی
- رب توت
- رب خرما
- رب گوجه فرنگی
- و…
همه این ربها میتوانند بهعنوان یک چاشنی خوشمزه و مفید در غذا استفاده شوند اما متأسفانه امروزه بیشتر مردم رب گوجه فرنگی را در انواع غذاها میریزند. حال آنکه نمیدانند رب گوجه فرنگی تا چه حد مضر است و اصلاً گوجه فرنگی گیاه خوراکی نیست!
چرا نباید از رب گوجه فرنگی استفاده کنیم؟ (مضرات رب گوجه فرنگی)
حقایق زیادی درباره انواع مواد غذایی وجود دارد که شاید هرگز کسی آنها را به شما نگوید. یکی از این حقایق، در مورد گیاه گوجه فرنگی است. این گیاه در حقیقت یک بوته سمی بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است که با اصلاحات ژنتیکی بذر آن، تبدیل به یک گیاه خوراکی شده است. به عبارتی گوجه فرنگی نه میوه است و نه سبزی. به همین دلیل است که بسیاری از افراد پس از مصرف آن دچار اختلالاتی نظیر حساسیت پوستی و خارش پوستی میشوند. سم این گیاه و اسیدی بودن آن موجب بروز این حساسیت شده و محیط بدن را اسیدی میکند. گوجه فرنگی درزمان قاجار وارد ایران شد و تا به امروز مورد استفاده مردم ایران است. متأسفانه مصرف این گیاه روزبهروز در حال افزایش است.
گوجه فرنگی و سرطان پروستات
بسیاری از افراد بر این باورند که گوجه فرنگی حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که میتواند با انواع سرطان نظیر سرطان پروستات مبارزه کند؛ اما باید گفت که مضراتی که گوجه فرنگی ایجاد میکند بهمراتب بیشتر از فواید آن است. برای به دست آوردن آنتی اکسیدان بیشتر میتوانیم از میوههایی نظیر سیب استفاده کنیم که سرشار از آنتی اکسیدان است و به قوت میتواند با سرطان مبارزه کند. در تحقیقات بسیاری ثابت شده است که سیب میتواند انواع سرطان را به طرز شگفت انگیزی نابود کند و سلامتی را به فرد بازگرداند.
با این اوصاف چرا باید از رب گوجه فرنگی استفاده کنیم؟ درحالیکه رب گوجه فرنگی 8 برابر بیشتر از خود گوجه فرنگی زیانآور است. بهجای رب گوجه میتوانیم انواع دیگری از رب را که در این مقاله معرفی کردیم مصرف کنیم. هرچند که رب گوجه فرنگی ارگانیک نیز یکی از محصولاتی است که تولید و عرضه میشود اما وجدان بیدار اجازه تبلیغ آن را نمیدهد؛ اما از آنجایی که زندگی سالمتر همه افراد دغدغه ماست، رب گوجه ارگانیک را جایگزین رب گوجه معمولی کردهایم تا کسانی که علاقه زیادی به رب گوجه دارند، با استفاده از رب گوجه فرنگی ارگانیک زیان کمتری ببینند.
دیگر مضرات رب گوجه فرنگی
رب گوجه فرنگی چه ارگانیک باشد و چه معمولی، چه خانگی باشد و چه صنعتی مضراتی دارد که بهتر است از آن استفاده نکنید. زمانی که رب در حال پخته شدن است، میتواند با ظرف حاوی خود واکنش دهد. اگر این ظروف از جنس روی و یا مس باشند، مقدار زیادی از این مواد با رب حل شده و وارد آن میشود. چراکه رب گوجه بهشدت اسیدی است. از طرفی قوطیهای کنسرو رب گوجه صنعتی نیز موادی دارند که با رب گوجه واکنش میدهند و آن مواد نیز وارد رب میشوند؛ بنابراین فرقی نمیکند که خودتان رب گوجه بپزید یا از بیرون اقدام به خرید آن کنید.
سایر مضرات رب گوجه فرنگی را در این لیست مشاهده میکنید.
- خاصیت واکنش پذیری با ظرف خود در هنگام پخت
- حل شدن مقداری از ظرف آلومینیوم در آن و ایجاد کندی ذهن و آلزایمر
- ایجاد فساد در خون و ابتلا به انواع سرطان در ربهای صنعتی
- کم شدن فعالیت اعضای بدن
- ایجاد حساسیت و خارش پوست
- افزایش بلغم
خواص رب ارگانیک
انواع رب ارگانیک خواص منحصربهفردی دارند که به میوه ارگانیکی که از آن تهیه شده مرتبط است. برای مثال رب انار ارگانیک خواصی دارد که رب توت ارگانیک آن را ندارد و در عوض رب توت خواص منحصربهفرد دیگری را داراست.
اما علیرغم تفاوتهای آشکار بین انواع رب، برخی ویژگیهای آنها با هم مشترک است. انواع خواص رب ارگانیک عبارت است از:
- کیفیت و طعم بهتر
- ارزش غذایی بیشتر
- دارای آنتی اکسیدان
- کاهش خطر ابتلا به سرطان به دلیل عدم استفاده از آفتکشها
- عدم دستکاری ژنتیکی میوههای رب شده
- مناسب برای افرادی که به نگهدارندههای شیمیایی حساسیت دارند
- دارای تنوع بسیار
- سلامت خاک و محیط زیست
اکثر این خواص و مزایا تنها به جهت ارگانیک بودن انواع ربهای ماست. اگر بخواهیم خواص هر یک از ربهای ارگانیک موجود در سفره سلامت را در این مقاله درج کنیم، از حوصله مخاطب خارج میشود؛ بنابراین برای مطالعه خواص هر یک میتوانید به مقاله مربوط به آن مراجعه نمایید.
خرید رب ارگانیک
رب ارگانیک دارای تنوع بسیاری است که کارخانههای صنعتی تولید رب، کمتر به این تنوع پرداختهاند و متأسفانه تمام همت خود را به تولید رب گوجه فرنگی گذاشتهاند. برای استفاده از انواع رب میتوانید به فروشگاههای محصولات ارگانیک و طبیعی مراجعه نموده و رب سالم و مرغوب را خریداری کنید. یکی از این فروشگاهها، فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت است که نشان ارگانیک را از انجمن ارگانیک ایران دریافت کرده است.
جمعبندی و سخن پایانی
رب یکی از انواع چاشنی ایرانی است که از گذشتههای دور تا به امروز مورد استفاده ایرانیان بوده است. ایرانیان از انواع رب انار و نارنج و دیگر ربها در غذاهای خود استفاده میکردهاند. با توجه به اینکه این چاشنی بسیار در ایران پرکاربرد است، درصورتیکه بهجای انواع صنعتی آن از رب ارگانیک استفاده کنیم میتواند در سلامت خانواده و جامعه نقش مهمی ایفا کند. توجه داشته باشید که رب گوجه فرنگی به دلیل اسیدی بودن بیشازحد، چاشنی مناسبی نیست و مضراتی دارد که توجه به آنها ما را از مصرف آن بازمیدارد. برای خرید انواع رب ارگانیک میتوانید به فروشگاه محصولات طبیعی و ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.