زرشک ارگانیک چیست؟
زرشک ارگانیک یکی از گیاهان معروف و مورد استفاده در طب سنتی است که امروزه بهعنوان یک چاشنی ارگانیک و طبیعی در انواع غذا استفاده میشود. این چاشنی خوشمزه محصول درختچهای است به طول 1 الی 5 متر که در مناطق معتدل و نیمه گرمسیری یافت میشود. با این وجود کشور ایران بزرگترین تولیدکننده زرشک در دنیا است که استان خراسان جنوبی آن تولید 95 درصد از زرشک دنیا را در اختیار دارد. در این مقاله از سفره سلامت به بررسی و معرفی خواص زرشک ارگانیک خواهیم پرداخت.
چرا باید از محصولات ارگانیک استفاده کنیم؟
اینکه چرا باید از محصولات ارگانیک استفاده کنیم به دلیل روش خاص تولید محصولات ارگانیک است. در کشاورزی ارگانیک از هیچ ماده شیمیایی حتی سموم آفتکش استفاده نمیشود و بهجای آن روشهای بهتر و بیخطری را پیادهسازی میکنند. به همین دلیل این محصولات عاری از هرگونه سم بوده و میتواند به سلامت افراد کمک کند. یکی از ویژگیهای محصولات ارگانیک، آنتی اکسیدان بالای آنها است که به پیشگیری و مبارزه با سرطان کمک میکند.
نکته مهم این است که نباید محصولات ارگانیک و محصولات طبیعی را با یکدیگر اشتباه گرفت. این دو محصول با دو روش متفاوت تولید میشوند و به همین دلیل خواص متفاوتی دارند. بهطورکلی محصولات ارگانیک در رده بالاتری قرار دارند. برای دانستن تفاوت ارگانیک و طبیعی میتوانید روی عنوان آن کلیک کنید.
مواد مغذی و ارزش غذایی زرشک
پیش از پرداختن به خواص زرشک ارگانیک ابتدا مواد مغذی آن را بررسی میکنیم. در واقع وجود همین مواد است که خواص زرشک را افزایش میدهد. برخی از ویتامینها و مواد معدنی موجود در زرشک عبارت است از:
- ویتامین A
- ویتامینهای گروه B
- ویتامین C
- ویتامین E
- ویتامین K
- فیبر
- پتاسیم
- مس
- منگنز
- روی
- آهن
- سدیم
پیشنهاد مطالعه: مقاله خرما ارگانیک و 62 خاصیت منحصر به فرد آن + 10 غذا با خرما
خواص زرشک ارگانیک
وجود ویتامینها و مواد معدنی ذکر شده در بالا باعث شده است زرشک ارگانیک خواص بسیار زیادی داشته باشد. تا جایی که در طب سنتی از آن بهعنوان یک دارو یاد شده و برای درمان بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از این خواص عبارت است از:
- کمک به کاهش وزن و لاغری
- جلوگیری از گرفتگی ماهیچه قلب
- تصفیه کننده خون
- کاهش فشار خون
- کاهش کلسترول
- کاهش چربی خون
- درمان کم خونی
- پاکسازی کبد
- پاکسازی کیسه صفرا
- کاهش التهاب معده
- بهبود سوءهاضمه
- بهبود گرفتگی و سوزش معده
- کاهش نفخ
- درمان اسهال
- شفاف کننده پوست
- درمان آکنه
- رفع جای جوش و لک صورت
- ضد پیری پوست
- کاهش اوره در خون
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- ضد روماتیسم مفصلی
- رفع کمردرد
- درمان بیماری صرع
- قاعده آور طبیعی
- تعادل هورمونی و تنظیم قاعدگی
- کمک به کاهش خطر ابتلا به سرطان
- کاهش التهاب
- درمان سنگ کلیه
- رفع تب
- بهبود سینوزیت، برونشیت ریه، گلودرد و گرفتگی بینی
- پیگیری و درمان دیابت
- تقویت سلامت مغز
- محافظت در برابر سندرم متابولیک
- کاهش عفونت بدن
- پیشگیری از عفونت لثه
- مؤثر در سلامت دندان
- مبارزه با رادیکالهای آزاد
- بهبود سلامت چشم
- کاهش اضطراب و استرس
- کمک به سلامت پروستات
البته به یاد داشته باشید که برای دریافت این خواص نباید در مصرف زرشک زیادهروی کنید؛ زیرا افراط در مصرف زرشک مشکلات زیادی را به همراه دارد.
مضرات زیادهروی در مصرف زرشک
هر ماده غذایی هرچند مفید باشد در صورتی که به میزان افراطی مصرف شود میتواند مشکلاتی را برای فرد به وجود بیاورد. مصرف افراطی زرشک نیز عوارضی نظیر مشکلات معده و روده، نفخ و تورم در شکم را خواهد داشت. همچنین مصرف بیش از اندازه آن در دوران بارداری ممکن است رحم را تحریک کرده و به سقط جنین بینجامد. علاوه بر آن عوارضی نظیر شوک، تهوع، استفراغ، کاهش فشار خون، کاهش ضربان قلب، خونریزی معده و آسیب به کلیه از دیگر مضرات زیادهروی در مصرف زرشک است.
از دیگر مضرات زرشک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش تأثیر داروهای فشار خون
- کاهش تأثیر داروهای رقیق کننده خون
- اختلال کبدی در خردسالان و کودکان کم سن
- تداخل با تأثیر آنتی بیوتیکها
- تداخل با داروهای دیابت
- تشدید یرقان و زردی در نوزادان
- تشدید سرفه
بنابراین اگر از داروی خاصی استفاده میکنید لازم است با پزشک خود مشورت کنید و از او بپرسید که مصرف کدام خوراکی و کدام غذا میتواند برای شما مفید و کدام یک مضر باشد. همچنین از زیادهروی در مصرف هر چیزی از جمله زرشک بپرهیزید.
پیشنهاد مطالعه: مقاله چرا چای ارگانیک؟ ناگفتههایی از خواص چای و دمنوش ارگانیک
انواع غذا با زرشک
وقتی اسم زرشک میآید اولین غذایی که به ذهن میرسد زرشک پلو با مرغ است؛ اما این تنهایی غذایی نیست که میتوانید با زرشک ارگانیک تهیه کنید. یک کدبانوی ایرانی میتواند غذاهای مختلفی آماده کند که در آنها از زرشک مرغوب بهره گرفته است. از جمله این غذاها، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خورشت زرشک
- آش زرشک
- کوکو سبزی
- مرصع پلو
- تهچین
- عدس پلو
- رشته پلو
- کتلت مرغ
- سوپ جو
- خوراک قارچ
- سوپ زرشک
- قیمه نثار
- کوکوی لوبیا سبز تبریز
- آش تمر هندی با زرشک
- کوفته برنجی
- خورشت تره کردستان
- میگو زعفرانی با زرشک
- فسنجان با تزئین زرشک
- قارچ پلو
- خورشت خلال کرمانشاهی
- مانی پلو
- خورشت کدو و زرشک
شاید خیلی از این غذاها برای شما جدید باشد و شاید هم قبلاً آنها را درست میکردید و کمکم فراموش کردهاید. یادآوری این لیست میتواند تنوع غذا را در آشپزخانه شما افزایش دهد.
انواع محصولات زرشک
علاوه بر این که میتوانید با زرشک ارگانیک انواع مختلفی از غذا تهیه کنید، محصولات دیگری نیز وجود دارد که از زرشک تهیه شده و شما میتواند از آنها استفاده کنید. برخی از این محصولات را میتوانید در خانه با زرشک تهیه کنید. این محصولات عبارتاند از:
- مربا زرشک
- ترشی زرشک
- رب زرشک
- شربت زرشک
- آب زرشک
- دمنوش زرشک
برای پررنگ کردن نقش زرشک در سبد غذایی خود، میتوانید هر یک از این محصولات را تهیه و استفاده نمایید.
خرید زرشک ارگانیک
اینکه بتوانید زرشک ارگانیک و مرغوب تهیه کنید بستگی به این دارد که کدام فروشگاه را انتخاب کنید. واضح است که این محصولات را باید از فروشگاه محصولات ارگانیک خریداری نمود. این فروشگاهها باید دارای نشان ارگانیک از انجمن ارگانیک ایران باشند تا خیال شما از بابت خرید محصول راحت باشد. برای خرید زرشک ارگانیک میتوانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی
زرشک ارگانیک یک چاشنی پرطرفدار و محبوب است که میتواند طعم و مزه غذا را بهخوبی بهبود ببخشد. این چاشنی تنها برای بهبود طعم نیست بلکه خواص بسیار زیادی دارد. از پیشگیری از سرطان گرفته تا کاهش فشار خون و تنظیم قند خون. برای استفاده از این خواص میتوانید این محصول را به سبد غذایی خود بیفزایید اما توجه داشته باشید که نباید در مصرف آن افراط کنید؛ زیرا دچار عوارضی خواهید شد که ممکن است رهایی از آن زمانبر و یا دردناک باشد. برای خرید محصولات ارگانیک میتوانید به فروشگاه سفره سلامت مراجعه نمایید.