سرکه توت طبیعی چیست؟
سرکه توت طبیعی یکی از کمیابترین انواع سرکه ارگانیک و طبیعی در ایران است که از توت لهشده تولید میشود. بهطورکلی سرکه با نگهداری طولانی مدت آب میوه و فیلتر چندباره آن برای گرفتن رسوبات تهنشین شده، به دست میآید. طبع اکثریت سرکهها سرد و خشک است و بهعنوان یک چاشنی طبیعی به همراه غذا استفاده میشود. در این مقاله از سفره سلامت به بررسی سرکه توت و خواص آن میپردازیم؛ اما پیش از آن لازم است به نکته مهمی اشاره کنیم.
چرا باید محصولات طبیعی را انتخاب کنیم؟
محصولات طبیعی محصولاتی هستند که از مواد طبیعی تهیه میشوند و در هنگام فرآوری آنها، از هیچ ماده شیمیایی استفاده نمیشود؛ یعنی هیچیک از مواد نگهدارنده، آنتی بیوتیکها، طعم دهندهها، هورمونها، رنگهای خوراکی و دیگر مواد شیمیایی در آنها استفاده نمیشود. به همین دلیل این محصولات از سلامت بالاتری برخوردار هستند و سازگاری بیشتری با بدن انسان دارند. از طرفی این محصولات ویژگیهای منحصر به فرد دیگری نیز دارند که قبلاً در مقالهای مفصلاً به آن پرداختهایم. مجموع این ویژگیها اثبات میکند که برای بهرهمندی بیشتر از سلامتی، لازم است از محصولات طبیعی و یا محصولات ارگانیک استفاده کنیم. تفاوت ارگانیک و طبیعی را میتوانید در این مقاله بخوانید.
خواص سرکه توت طبیعی
توت در فصل بهار و در اردیبهشت ماه برداشت میشود. از آنجایی که عمر نگهداری این میوه کوتاه است نمیتوان آن را بهصورت تازه ذخیره نمود و باید به یکی از شیوههای خشک کردن و یا تهیه سرکه، محصولات آن را مصرف نمود. سرکه توت طبیعی چند ماه پس از تهیه آن کاملاً فروخته میشود و تا سال آینده در بازار پیدا نمیشود؛ بنابراین اگر در طول سال نتوانستید این سرکه را تهیه کنید، ناراحت نباشد و در تابستان سال بعد حتماً در اولین فرصت این سرکه کمیاب را تهیه کنید. برخی از خواص سرکه توت طبیعی در ادامه این متن آورده شده است:
- کمک به درمان کم خونی
- کمک به درمان دیابت
- تقویت سیستم ایمنی بدن
- تقویت قلب
- ضد چینوچروک صورت
- جلوگیری از ریزش مو
- جلوگیری از ساییدگی مو
- تحریک رشد مو
- درمان پارکینسون
- درمان آلزایمر
- پیشگیری از سرطان
- از بین بردن عفونتهای خونی و صفراوی
- کاهش چربی خون
- رفع عطش
- تصفیه خون
- تقویت کلیهها
- جلوگیری از گرفتگی عروق خونی و بیماریهای قلبی
- جلوگیری از سکته مغزی
- درخشندگی پوست
- بهبود بینایی
- کمک به هضم غذا
- کاهش کلسترول
- کمک به چربی سوزی و کاهش وزن
- درمان یبوست
بنابراین برای درمان یا جلوگیری از بیماریها و مشکلاتی که در بالا به آن اشاره کردیم میتوانید سرکه توت طبیعی مصرف کنید.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 11 مورد از خواص سرکه به طبیعی که بهتر است بدانید!
ارزش غذایی سرکه توت
خواص درمانی سرکه توت طبیعی به دلیل داشتن مواد مغذی و ویتامینهای ضروری در آن است. این مواد عبارتاند از:
- ویتامین A
- ویتامین C
- ویتامین E
- پتاسیم
- کلسیم
- فسفر
- منیزیم
- سدیم
- آهن
- روی
- گوگرد
- مس
- پکتین
انواع سرکه توت
سرکه توت طبیعی دارای انواع مختلفی است. به تعداد انواع توتهایی که داریم میتوانیم سرکه توت طبیعی درست کنیم. از جمله
- سرکه توت سیاه
- سرکه توت سفید
- سرکه شاهتوت
- سرکه توت فرنگی
اگر دوست دارید سرکه توت طبیعی خانگی تهیه کنید، میتوانید در فصل بهار با استفاده از روشی که توضیح خواهیم داد، سرکه بیندازید.
طرز تهیه سرکه توت خانگی
ابتدا مواد اولیه لازم را تهیه کنید. این مواد عبارتاند از:
- توت: یک کیلوگرم
- آب: 200 گرم
- یک ظرف مناسب برای ریختن مواد
مرحله اول
توتها را بشویید در ظرف مورد نظر بریزید. ترجیحاً ظرف شیشهای با دهانه گشاد انتخاب کنید. توتها را درون ظرف له کنید و آب را به آن بیفزایید. اندازه ظرف را طوری انتخاب کنید که یک سوم آن کاملاً خالی بماند و وقتی که مواد کف میکند، سرریز نکند. درب ظرف را محکم نبندید تا هوا بتواند جریان داشته باشد.
حدود یک هفته ظرف را در دمای بین 16 تا 30 درجه نگهداری کنید. در این مدت زمان حشرات ریزی اطراف ظرف جمع میشوند. نباید وجود این حشرات شما را نگران کنند؛ زیرا برای فرآیندی که در نهایت به تولید سرکه میانجامد، وجود این حشرات لازم است.
مرحله دوم
پس از چند روز مشاهده میکنید که سطح ظرف کف کرده و به حالت جوشیده درآمده است. در این هنگام مواد داخل ظرف را هم بزنید تا بهخوبی مخلوط شوند. طی ماه اول چندین مرتبه این کار را تکرار کنید. در نهایت دیگر نباید توتها روی آب قرار بگیرند و همگی باید تهنشین شوند و فقط مایع روی سطح باقی بماند. در این حالت کمکم روی ظرف کف و کپک ظاهر میشود. زمانی که این پدیده را مشاهده کردید، ظرف را دو الی سه ماه در جای خود بگذارید تا فرآیند تولید سرکه کامل شود.
مرحله سوم
پس از اینکه زمان مورد نظر سپری شد، مواد تهنشین شده را از ظرف خارج کنید و آن را صافی کنید تا تمامی آب آن گرفته شود. میتوانید برای این کار از پارچه نازک استفاده نمایید. حالا مایع را دوباره به ظرف برگردانید تا عملیات ترش شدن صورت پذیرد. برای این کار از همان ظرفی استفاده کنید که درب آن مقداری باز بود. چون فرآیند ترش شدن به هوا نیاز دارد. حدود یک ماه دیگر مایع را در این حالت نگهداری کنید.
مرحله چهارم
پس از این مدت زمان، دوباره مایع را صافی کنید. تبریک میگویم. سرکه توت طبیعی و خانگی شما آماده است. میتوانید از آن در انواع غذا، سالاد، ترشی و نوشیدنی استفاده نمایید.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 36 خاصیت منحصر به فرد سرکه خرما ارگانیک
از سرکه توت چه استفادههایی میشود؟
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم از سرکه توت طبیعی میتوان در انواع غذا، سالاد، ترشی و نوشیدنی استفاده کرد. این به سلیقه شما بستگی دارد.
سرکه توت برای چه کسانی مضر است؟
بهطورکلی سرکه برای سالمندان، سوداویها و کسانی که سرفه، ضعف و درد مفاصل دارند مفید نیست و ممکن است موجب تشدید عارضههایشان شود؛ بنابراین بهتر است این افراد از مصرف سرکه صرف نظر و یا در خوردن آن احتیاط کنند.
مضرات و عوارض زیادهروی در مصرف سرکه توت
سرکه توت علاوه بر خواص زیادی که دارد میتواند مضراتی را نیز برای برخی از افراد به وجود بیاورد. برای مثال ایجاد آلرژی، یکی از این مشکلات است. علاوه بر این سرکه توت طبیعی پتاسیم زیادی دارد و ممکن است برای کلیه ضرر داشته باشد؛ بنابراین نباید در مصرف این محصول افراط کرد.
خرید سرکه توت طبیعی
با یک بررسی کوچک متوجه خواهید شد که بسیاری از فروشندگان سرکههای طبیعی، هیچ برچسب و نشانی روی محصولشان ندارند. این بدان معنی است که سرکه آنها خانگی است و تحت نظارت سازمانهای بهداشتی مربوطه تولید نشده است؛ بنابراین برای خرید سرکه توت طبیعی و یا هر سرکه دیگر بهتر است از طریق فروشگاههای محصولات طبیعی و ارگانیک اقدام نمایید. فروشگاه محصولات طبیعی سفره سلامت یکی از این فروشگاههاست که دارای نشان ارگانیک از انجمن ارگانیک ایران است.
جمعبندی و سخن پایانی
سرکه توت طبیعی کمیابترین نوع سرکه در ایران است که از توت سفید و یا توت سیاه به دست میآید. این سرکه خواص زیادی دارد و میتواند برای درمان و رفع برخی از بیماریها مؤثر باشد. پتاسیم بالای موجود در این سرکه میتواند برای کلیه ضرر داشته باشد؛ بنابراین لازم است از افراط در مصرف سرکه توت خودداری نمایید. برای خرید سرکه توت طبیعی میتوانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.