خیارشور ارگانیک چیست؟
خیارشور ارگانیک یکی از انواع ترشی ارگانیک است که بهعنوان چاشنی ارگانیک در کنار غذا، سالاد و ساندویچ مورد استفاده قرار میگیرد. در حقیقت خیارشور نوعی چاشنی با عنوان «شور» است که در مقاله پیشین به آن پرداختیم. واژه ارگانیک به این جهت در کنار اسم این چاشنی قرار گرفته است که مواد اولیه آن به روش ارگانیک تهیه شده است. نظیر انواع سرکه ارگانیک، خیار ارگانیک و سبزیجات معطر ارگانیک.
در توضیح محصولات ارگانیک گفتیم که به محصولاتی اطلاق میشود که در هیچ کدام از مراحل تهیه و تولید آن، از مواد شیمیایی استفاده نشده است. به عبارتی در مراحل کاشت، داشت، برداشت و فرآوری، موادی نظیر کودهای شیمیایی، آفتکشها، علفکشها و مواد شیمیایی نگهدارنده به محصول نرسیده است و در عوض، گیاه از کودهای ارگانیک و دیگر روشهای ارگانیک بهره برده است.
انواع خیارشور
خیارشور ارگانیک بسته به نوع خیار و سبزیجات معطری که استفاده میکنید، انواع مختلفی دارد. همچنین نوع سرکه نیز اهمیت زیادی دارد. برای مثال زمانی که شما در حال تهیه خیارشور خانگی هستید و به آن سبزیجاتی نظیر سیر و فلفل اضافه میکنید، خیارشور شما طعم فلفلی میگیرد؛ اما وقتی سیر و سبزیجات معطری نظیر ترخون، مرزه و نعناع به آن میافزایید، طعم آن کمی به سایر ترشیها نزدیک میشود.
از طرفی جنس و اندازه خیار در کیفیت خیارشور تأثیر بسزایی دارد. خیار ریز بندانگشتی، خیار بوتهای، خیار قلمی و… انواعی از خیار هستند که با استفاده از آن میتوان خیارشور تهیه کرد.
جدای از این موارد، انواع خیارشور را میتوان این چنین برشمرد:
- خیارشور صنعتی
- خیارشور تخمیری
- خیارشور خانگی
- خیارشور ارگانیک
فواید و خواص خیارشور
شاید فکر کنید که چون خیارشور نوعی ترشی است پس فقط برای خوشمزهتر شدن غذاست و خاصیت دیگری ندارد؛ اما خوب است بدانید که خیارشور هم برای بسیاری از افراد فواید زیادی دارد. البته هر فرد قبل از مصرف خیارشور باید به وضعیت جسمانی خود توجه کند و اگر منع مصرف دارد، از مصرف آن خودداری نماید؛ اما به هر حال خیارشور ارگانیک دارای خواص و ویژگیهای زیر است:
- کمک به افزایش اشتها
- حاوی پروبیوتیک و مفید برای معده
- سرشار از آنتی اکسیدانها
- پیشگیری از بیماریهای گوارشی
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش
- درمان تهوع بارداری
- برطرف نمودن بوی بد دهان
- پیشگیری از یبوست
- کنترل قند خون و دیابت
- بهبود سیستم ایمنی بدن
- حفظ سلامت کبد
- کاهش وزن و لاغری (در صورت استفاده بهاندازه و درست)
- جلوگیری از مشکلات گوارشی ناشی از استرس
- کاهش خطر ابتلا به سرطان طحال
- کاهش استرس
- کاهش خطر ابتلا به عفونت مخمر
- جلوگیری از گرفتگی عضلات
- کاهش چربی خون
- رفع سکسکه (با خوردن نصف استکان آب خیارشور)
توجه کنید که نباید در مصرف خیارشور زیادهروی کرد؛ زیرا باعث بروز مشکلات زیادی میشود. در ادامه این مشکلات را بررسی میکنیم.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 17 مزیت استفاده از محصولات طبیعی
مضرات خیارشور
خیارشور دارای مضراتی نیز هست که با زیادهروی در مصرف آن، افزایش مییابد. فروش بیشتر محصولات ما باعث نمیشود که ما صداقت را کنار بگذاریم و این حقایق را بازگو نکنیم. هرچند مضرات خیارشور ارگانیک بهمراتب کمتر از مضرات خیارشور صنعتی است. با این حال این مضرات شامل موارد زیر است:
- افزایش فشار خون
- به خطر انداختن سلامت قلب
- ایجاد بدغذایی در کودکان
- چاقی
- بروز سرطان معده در صورت شوری بیش از حد
بنابراین سعی کنید در مصرف این چاشنی زیادهروی نکنید تا جسمی سالم و شاداب داشته باشید.
طرز تهیه خیارشور خانگی
اگر به هر دلیلی نمیخواهید از خیارشور آماده استفاده کنید و تصمیم دارید که در خانه برای خودتان خیارشور درست کنید، باید بگویم که این تصمیم اصلاً سخت نیست. شما میتوانید بهراحتی در خانه یک خیارشور عالی و خوشمزه تهیه کنید.
مواد لازم
- خیار ریز، سالم و تازه: 1 کیلوگرم
- آب: 2 لیوان
- ترخون: 100 گرم
- مرزه: 100 گرم
- نعناع: 100 گرم
- گشنیز: 100 گرم
- سیر: 5 حبه
- فلفل تند 3 عدد
- نمک: به ازای هر لیوان آب یک قاشق غذاخوری
- سرکه: 1 لیوان
نکته 1: نیازی نیست همه این سبزیجات را تهیه کنید. بلکه از میان ترخون، مرزه، نعنا و گشنیز، دو مورد نیز کفایت میکند. برای مثال ترخون و مرزه طعم خوبی به خیارشور خانگی شما میدهد.
نکته 2: میتوانید میزان نمک را کمتر کنید.
روش تهیه
برای شروع، سبزیجات را میشوییم و میگذاریم تا آب اضافی آنها خارج شود. سپس با یک دستمال تمیز آنها را خشک میکنیم. وجود رطوبت در مواد اولیه باعث کپک زدن خیارشور میشود.
ظرف شیشهای خیارشور را از قبل میشوییم و کاملاً خشک میکنیم. حالا خیارها را در ظرف میچینیم و بین آنها سبزیجات و سیر و فلفل را قرار میدهیم.
آب را میجوشانیم و نمک و سرکه را در آن حل میکنیم. وقتی این محلول خنک شد، آن را به ظرف حاوی سبزیجات و خیار اضافه میکنیم. درب ظرف را محکم میبندیم تا هوا به آن نفوذ نکند. برای این کار قبل از گذاشتن درب ظرف، یک پلاستیک فریزر تمیز را روی آن میگذاریم. ظرف را در جای خشک و خنک و دور از نور خورشید قرار میدهیم.
پس از حدود یک هفته خیارشور خانگی ما آماده است. گاهی نیاز است زمان بیشتری صبر کنیم. پس قبل از باز کردن درب ظرف، از بیرون شیشه آن را بررسی میکنیم. اگر رنگ آن بهاندازه کافی تغییر نکرده بود، از باز کردن آن خودداری میکنیم.
طرز تهیه خیارشور فوری یک ساعته
برای تهیه خیارشور فوری یک ساعته، علاوه بر موادی که در بالا گفتیم، نصف استکان آبلیمو و مقداری نخود خشک به مواد داخل شیشه اضافه کنید. سپس درب ظرف را ببندید و آن را داخل یک قابلمه آب بگذارید و اجازه دهید آب به جوش بیاید. سپس بگذارید به مدت 20 دقیقه بجوشد تا رنگ خیارها عوض شود. پس از این مرحله شعله را خاموش کنید و اجازه دهید ظرف روی همان شعله خاموش به مدت 20 دقیقه بماند. حالا ظرف خیارشور را از داخل آب جوش بیرون بیاورید.
خیارشور فوری شما آماده است! به همین راحتی!
پیشنهاد مطالعه: مقاله تفاوت ارگانیک و طبیعی
خیارشور تخمیری چیست؟
خیارشور تخمیری دارای فرآیند سادهتر و طعمی بهتر است اما مدت زمان رسیدن آن 40 روز است. در این روش، آب را نمیجوشانند.
خیارها را شسته و به کمک یک وسیله تیز مثل میخ، آنها را سوراخ میکنیم. سپس خیارها را همراه با سایر سبزیجات داخل ظرف میریزیم. آب و نمک را به ظرف میافزاییم و درب ظرف را میبندیم و در جای خشک و خنک و به دور از آفتاب نگهداری میکنیم. پس از یک هفته درب ظرف را باز میکنیم و مقداری آب و نمک به آن میافزاییم و دوباره درب آن را محکم میبندیم. در این روش از جوهر لیمو و زاج سفید بهعنوان نگهدارنده استفاده میکنیم.
خرید خیارشور ارگانیک
انواع مختلفی از خیارشور را در این متن معرفی کردیم و طرز تهیه برخی از آنها را بیان نمودیم؛ اما در هر حال بهترین نوع خیارشور، نوع ارگانیک آن است. خیارشور ارگانیک سالمتر و مطمئنتر است.
برای خرید خیارشور ارگانیک حتماً توجه کنید که دارای نشان معتبر باشد. بسیار دیده شده که در فروشگاههای اینترنتی چند فروشندگی، خیارشور خانگی را بهعنوان خیارشور ارگانیک به فروش میرسانند. درحالی که ما معنای ارگانیک را بیان نمودیم و میدانیم که در خیارشور خانگی از خیار معمولی استفاده میشود و نه خیار ارگانیک.
جهت خرید خیارشور ارگانیک به فروشگاه محصولات ارگانیک و برند معتبر مراجعه نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی
خیارشور ارگانیک یکی از انواع خیارشور است که دارای خواص تغذیهای فراوانی است. این چاشنی خوشمزه مضراتی نیز دارد که فرد قبل از مصرف باید به آن توجه کند و وضعیت جسمانی و سلامتی خود را نیز در نظر بگیرد. علاوه بر آن زیادهروی در مصرف خیارشور میتواند مشکلات زیادی را به وجود بیاورد که در بخش مضرات به آن اشاره کردیم. با این وجود مصرف متعادل آن ضرری برای افراد سالم ندارد. برای خرید خیارشور ارگانیک میتوانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه کنید.