ماش ارگانیک چیست؟
ماش ارگانیک گیاهی از تیره باقلائیان و بومی هندوستان است که در سایر نقاط جهان نیز کشت میشود. کشت ماش پس از برداشت گندم یا جو آغاز و در فصل پاییز برداشت میشود. این گیاه در سراسر جهان محبوبیت دارد. در آمریکا سالانه بیش از ده میلیون تن ماش مورد مصرف قرار میگیرد که بیش از 75 درصد آن بهصورت واردات از دیگر کشورها خریداری میشود. ماش ارگانیک که از خانواده غلات و حبوبات ارگانیک است، دارای چندین نوع مختلف با خواص منحصربهفرد است که در این مقاله به آن اشاره خواهیم کرد.
انواع ماش
انواع مختلفی از ماش وجود دارد که با توجه به نوع کشت ارگانیک و غیر ارگانیک، رنگ و خواص آن دستهبندی میشوند. از آنجایی که ما درباره ماش ارگانیک صحبت میکنیم، به بررسی انواعی از این ماش میپردازیم.
محصولات ارگانیک که ما روی آن تأکید داریم، محصولاتی هستند که در مراحل کاشت، داشت و برداشت و حتی فرآوری آنها از هیچ گونه مواد شیمیایی، آفتکش، کود شیمیایی، افزودنی شیمیایی و مواد نگهدارنده استفاده نمیشود. این کار باعث میشود محصول به دست آمده سرشار از مواد مفیدی همچون آنتیاکسیدانها باشد که برای سلامتی و پیشگیری از انواع سرطان بسیار مفید هستند. از طرفی عدم وجود مواد شیمیایی باعث میشود گیاه کاملاً سالم باشد و سمی به بافت آن وارد نشود. این خود باعث بهبود تغذیه و سالمتر شدن غذا میشود. این مواد مربوط به ماش ارگانیک و سایر محصولات ارگانیک است و محصولات غیر ارگانیک را شامل نمیشود.
انواع ماش ارگانیک عبارت است از:
ماش سبز را همیشه دیدهایم اما ماش قرمز و سیاه را کمتر. ماش سیاه بومی هندوستان و ماش قرمز محصول آسیای شرقی و کشورهایی نظیر ژاپن است. در ادامه خواص انواع ماش را بررسی میکنیم.
فواید و خواص ماش
ماش ارگانیک خواص زیادی دارد. در این بخش به بررسی خواص کلی ماش و در ادامه به بررسی خواص منحصربهفرد هر یک از انواع ماش میپردازیم. خواص کلی ماش عبارت است از:
- کالری کمتر نسبت به سایر حبوبات و غلات
- بهبود گردش خون در پوست سر
- افزایش و تقویت رشد مو
- پیشگیری و درمان یبوست
- پیشگیری و درمان اسهال
- مفید برای رشد کودکان
- کاهش سطح قند خون در افراد دیابتی
- کاهش فشار خون
- پیشگیری و درمان نقرس
- دارای خاصیت ضد التهابی
- مفید برای رفع گرمازدگی
- تقویت استخوانها و دندانها
- تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر بیماریها
- کاهش کلسترول خون
- مبارزه با سرطان
- جلوگیری از ابتلا به دیابت
- جوان سازی پوست
- ایجاد نفخ بسیار کم نسبت به سایر حبوبات و غلات
- بسیار زود پخت
- بهبود عملکرد کبد
- کاهش علائم سندروم پیش از قاعدگی
- هضم راحت
- و…
پیشنهاد مطالعه: مقاله 17 مزیت استفاده از محصولات طبیعی
خواص ماش سیاه ارگانیک
همانطور که گفته شد، خواص بالا مربوط به همه انواع ماش است. اما برخی از انواع ماش خواص منحصربهفرد دیگری نیز دارند. ماش سیاه ارگانیک نیز علاوه بر آنچه در بالا گفته شد، خواص دیگری نیز دارد که عبارت است از:
- سلامت دستگاه گوارش
- سلامت قلب
- کاهش احتمال حمله قلبی
- درمان دیابت
- انرژی زا
- مفید برای مقابله با مشکلات عصبی نظیر ضعف حافظه و اسکیزوفرنی
- مفید برای خانمهای باردار و جنین
خواص ماش قرمز
ممکن است ماش قرمز را با لوبیا اشتباه بگیرید. تفاوت این دو حبوبات در اندازه و شکل آنهاست. ماش قرمز کوچکتر از لوبیا بوده و ظاهر آن شبیه به ماش سبز است. خواص این ماش عبارت است از:
- منبع غنی از پروتئین
- مؤثر در پیشگیری و درمان کم خونی
- بهبود سلامت قلب
- لاغری و کاهش وزن
- از بین بردن خطر ابتلا به دیابت نوع 2
- کاهش خطر ابتلا به انواع سرطان روده، پستان، تخمدان و مغز استخوان
- افزایش طول عمر
- تقویت استخوان و جلوگیری از پوکی استخوان
- کمک به عضله سازی در ورزشکاران رشته بدنسازی
- تنظیم چرخه قاعدگی
- کاهش خطر ابتلا به سندروم پیش از قاعدگی و کاهش علائم آن
جالب است بدانید که زنان ژاپنی پس از دوره قاعدگی سوپ ماش قرمز مصرف میکنند تا دچار کم خونی نشوند.
ارزش غذایی ماش
ماش ارگانیک دارای ارزش غذایی بالایی است که میتواند در سبد غذایی بهعنوان یک ماده مفید وجود داشته باشد. اگر تاکنون علاقهای به مصرف ماش نداشتهاید، با مطالعه این خواص و ارزش غذایی، حتماً این محصول پرخاصیت را به سبد غذایی خود اضافه خواهید نمود. در یک نگاه کلی هر صد گرم ماش دارای ارزش غذایی به شرح زیر است:
- انرژی ۳۴۱ کیلو کالری
- کربوهیدرات ۹۹/۵۸ گرم
- چربی ۶۴/۱ گرم
- پروتئین ۲۱/۲۵ گرم
- فیبر ۳۰/۱۸ گرم
- آب ۸۰/۱۰ گرم
- کلسیم میلی گرم ۱۳۸
- منیزیم ۲۶۷ میلی گرم
- پتاسیم ۹۸۳ میلی گرم
- فسفر ۳۷۹ میلی گرم
- سدیم ۳۸ میلی گرم
- آهن ۵۷/۷ میلی گرم
کاربرد ماش
ماش را به روشهای مختلفی میتوان مصرف نمود. دانههای پخته ماش سبز در تهیه انواع سالاد مورد استفاده قرار میگیرد. میتوان ماش آب پز را سرخ نمود و در تهیه غذا از آن استفاده کرد؛ نظیر روشی که هندیها به کار میگیرند. تهیه سوپ، خورشت، پلو و جوانه ماش نیز رایج است و هرکدام مزه خاص خود را دارد و در کشورهای مختلف مورد استفاده است. ماش در ایران بیشتر برای تهیه نوعی پلو استفاده میشود اما میتوان آن را خیساند تا جوانه بزند. سپس در سالاد یا غذا استفاده کرد. جوانه ماش دارای ویتامین ث است که در خود دانه ماش وجود ندارد و وقتی جوانه میزند، دارای این ویتامین خواهد بود. میتوانید ماش را آب پز کنید و بهعنوان یک میان وعده همراه با نمک یا سرکه میل کنید و از خواص آن بهره ببرید.
توجه: در مصرف هیچ یک از مواد غذایی بهخصوص انواع حبوبات و غلات نباید زیادهروی کرد. چراکه میتواند باعث عوارض مختلفی برای فرد شود.
جمعبندی و سخن پایانی در باب ماش ارگانیک
ماش ارگانیک یکی از انواع حبوبات و غلات است که خواص و فواید زیادی دارد. ارگانیک بودن ماش نیز در افزایش سطح هر یک از این خواص مؤثر است. این محصول برای تغذیه کودکان، زنان باردار و همچنین رشد جنین مفید است. برای خرید محصولات ارگانیک از جمله ماش ارگانیک میتوانید به فروشگاه ارگانیک سفره سلامت مراجعه نموده و این محصول را بهصورت آنلاین و یا حضوری تهیه نمایید.