کینوا ارگانیک چیست؟
کینوا ارگانیک گیاهی از خانواده غلات و حبوبات ارگانیک و قدمت 5000 ساله است که آن را بومی آمریکای جنوبی میدانند. این گیاه که جایگزین برنج و گندم است، در حقیقت از خانواده اسفناج است و کالری بسیار کمی دارد. به همین دلیل افرادی که به دنبال کاهش وزن و لاغری سریع هستند، علاقه زیادی به این گیاه غله مانند دارند. هرچند کینوا در ایران چندان شناخته شده نیست اما کشورهای دیگر بهخوبی از آن استفاده میکنند و به دلیل مواد مفیدی که دارد، آن را خاویار گیاهی مینامند. کینوا دارای سه رنگ سفید، قرمز و مشکی است که بهصورت جداگانه و یا مخلوط به فروش میرسد.
برای خرید کینوا سه رنگ ارگانیک کلیک کنید.
کینوا سفید که به آن کینوا طلایی نیز میگویند، بعد از پخت بسیار نرم و شیرین است. کینوا قرمز پس از پخت به رنگ قهوهای درمیآید و بافت خود را حفظ میکند که برای تهیه سالاد مناسب است. نوع مشکی کینوا پس از پخت نیز رنگ خود را حفظ میکند و از نوع سفید هم شیرینتر است. در این مقاله از سفره سلامت به بررسی و معرفی خواص کینوا ارگانیک خواهیم پرداخت.
چرا باید از محصولات ارگانیک استفاده کنیم؟
محصولات ارگانیک عاری از هرگونه سم و کود شیمیایی هستند و به همین دلیل سالم و پرخاصیتاند. این محصولات آنتی اکسیدان بالایی دارند که به پیشگیری و درمان سرطان کمک بسیار زیادی میکند. محصولات ارگانیک ویژگیهای مفید بسیاری دارند که در مقاله مربوط به آن پرداخته شد.
نکته مهم این است که نباید محصولات ارگانیک را با محصولات طبیعی اشتباه گرفت. بسیار دیده شده که برخی افراد محصولات طبیعی را بهعنوان محصولات ارگانیک به فروش میرسانند. باید توجه داشت که این محصولات با دو روش متفاوت تولید میشوند و به همین دلیل ویژگیهای آنها با هم متفاوت است. بهطورکلی محصولات ارگانیک کیفیت بیشتری دارند و به همین دلیل قیمت آنها نیز کمی بالاتر است. برای دیدن تفاوت ارگانیک و طبیعی میتوانید روی عنوان آن کلیک نمایید.
ارزش غذایی کینوا
اینکه چرا کینوا در کشورهایی که آن را میشناسند، بسیار محبوب است به دلیل وجود ویتامینها، مواد معدنی، پروتئین و آمینواسیدهای ضروری موجود در این غله در کنار کالری کم آن است. برای اینکه واضحتر متوجه شوید، به لیست مواد مغذی موجود در کینوا ارگانیک توجه نمایید:
- دارای 9 آمینواسید ضروری بدن
- پروتئین
- ویتامینهای گروه B
- ویتامین E
- فیبر
- منیزیم
- پتاسیم
- کلسیم
- سلنیم
- فسفر
- آهن
- منگنز
- فولات
- مس
- روی
طبیعی است که وجود این همه مواد مغذی در این گیاه، باعث محبوبیت آن میشود.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 30 مورد از خواص قهوه خرما ارگانیک + نحوه دم کردن آن
خواص کینوا ارگانیک
از آنجایی که کینوا ارگانیک مواد مغذی بسیار زیادی دارد، خواص بسیاری را نیز ارائه میدهد. این خواص عبارت است از:
- تأمین انرژی بدن
- جلوگیری از پرخوری و کمک به کاهش وزن
- مقابله با سرطان
- کاهش التهاب
- کاهش کلسترول خون
- کاهش تری گلیسیرید
- کاهش خطر بیماریهای قلبی
- کاهش فشار خون
- جلوگیری از کم خونی
- کاهش خطر ابتلا به دیابت
- کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان
- تقویت استخوانها
- تقویت سیستم ایمنی
- افزایش سلامت دستگاه گوارش
- پیشگیری و درمان یبوست
- پیشگیری از ابتلا به بواسیر
- پیشگیری از زخم معده
- کاهش علائم سندروم روده تحریکپذیر (روده عصبی)
- محافظت از سلامت مغز
- بهبود خواب شبانه
- بدون گلوتن و مناسب برای افراد مبتلا به بیماری سلیاک
- تقویت ساختار عضلانی
- مقابله با اثرات نامطلوب اشعه ماورا بنفش روی پوست
- از بین بردن زخمها
- جوانسازی پوست
- درمان آکنه
- کمک به رشد موها
- درمان شوره سر
مجموع این خواص کینوا ارگانیک را به یک جایگزین مقوی برای برنج تبدیل میکند؛ زیرا برنج به این اندازه مواد مغذی ندارد.
طبع کینوا
طب سنتی و اسلامی اهمیت زیادی برای طبع مواد غذایی قائل است و تلاش میکند با دقت در طبع غذا و طبع افراد، غذاهایی را برای هر فرد پیشنهاد دهد که بتواند طبع افراد را به سمت اعتدال ببرد و از ابتلا به انواع بیماری جلوگیری کند؛ زیرا بیشتر بیماریها به دلیل غلبه یک طبع بهخصوص طبع سرد در بدن اتفاق میافتد. جالب است بدانید که طبع کینوا ارگانیک نه سرد است و نه گرم. بلکه معتدل است. این بدان معنی است که همه افراد میتوانند از این غله پرخاصیت استفاده نمایند.
کینوا را چگونه مصرف کنیم؟
بسیاری از افراد وقتی برای اولین بار اقدام به خرید کینوا ارگانیک مینمایند سؤالشان این است که کینوا را چگونه مصرف کنیم. این دانه مانند غلات پخته میشود و فقط 15 الی 20 دقیقه زمان برای پخت نیاز دارد. طرز تهیه کینوا مانند تهیه برنج است و حتی میتوان از آن بهعنوان جایگزین برنج نیز استفاده کرد. تهیه انواع سالاد، تهیه انواع نان و شیرینی با استفاده از آرد کینوا و همچنین مصرف آن بهصورت خام و جوانه زده، در انواع سالاد و خوراک رایج است.
در صنایع غذایی نیز از کینوا در تهیه آرد برای پخت نان بدون گلوتن و همچنین شیرینی، پاستا و بیسکویت استفاده میشود. لازم به ذکر است که قبل از مصرف کینوا لازم است آن را به مدت 30 دقیقه در آب بخیسانید.
انواع غذا با کینوا
از آنجایی که کینوا بومی خاورمیانه نیست شاید نتوان دستور پخت آن را به شیوه غذاهای مردمان این منطقه پیدا کرد. دراینباره بیشتر نام غذاهایی را میشنویم که برایمان غریب به نظر برسد. این امر طبیعی است؛ زیرا کشت کینوا از سال 1387 در ایران شروع شده و هنوز هم بسیاری از مردم این گیاه را نمیشناسند. شاید در دیگر کشورهای خاورمیانه نیز همینطور باشد؛ اما به هر حال میتوان از دانه و برگهای این گیاه برای پخت غذا استفاده نمود. برگ کینوا ارگانیک در پخت انواع خوراک سبزیجات، کوکو و آش مورد استفاده است. دانههای آن را نیز میتوان برای غذاهای زیر استفاده کرد:
- سالاد کینوا و وینگرت لیمو
- کینوا و سبزیجات سرخ شده
- فلفل دلمهای شکم پر
- کاسه صبحانه با کینوا
- رول سوشی
- سوپ کینوا و عدس
- کدوحلوایی با کینوا
- کاری کینوا و نخود
- برگر کینوا و اسفناج
- سالاد آووکادو و لیموترش
- ریزوتو کینوا و قارچ
- کاسه سبزیجات برشته
- سالاد کینوا و کلم پیچ
- کینوا و میگو کبابی
- قارچ شکم پر
- سالاد مرغ
- کینوا و سیب زمینی شیرین
- سالاد کینوا و تن ماهی
- سینه مرغ شکم پر
- کتلت
- سوپ خامهای کینوا قرمز
- سالاد کلم
- املت
- توپک انرژی پرک کینوا و انجیر
- فرنی کینوا
- سالاد مراکشی هویج
- پتی ماهی تن و کینوا
- پاراتای کینوا
- سالاد تبوله
- خوراک مرغ سریلانکایی
با کمک این لیست میتوانید تنوع غذاییتان را در خانه افزایش دهید و از سؤال «ای وای حالا نهار چی بپزم؟» برای همیشه خلاص شوید. البته در مقالات پیشین نیز لیستهایی ارائه دادهایم که در آنها انواع غذا با زرشک ارگانیک، انواع غذا با گردو ارگانیک و دیگر مواد را معرفی کردهایم.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 28 خاصیت شگفت انگیز دانه چیا ارگانیک + طریقه مصرف
عوارض و مضرات زیادهروی در مصرف کینوا
هر ماده غذایی هرچند مفید و پرخاصیت باشد در صورتی که در مصرف آن زیادهروی شود، میتواند مشکلاتی را برای فرد به وجود بیاورد. مصرف افراطی کینوا ارگانیک نیز ممکن است عوارض و مضراتی داشته باشد. بهخصوص اگر به این ماده حساسیت داشته باشید. مشکلاتی نظیر درد معده، خارش پوست و کهیر از جمله علائم آلرژی به کینوا است.
با وجود اینکه کینوا فاقد گلوتن است در برخی موارد ممکن است به دلیل وجود برخی مواد دیگر، برای افرادی که دچار بیماری سلیاک هستند مشکلات و دردسرهایی ایجاد کند. همچنین کسانی که سنگ کلیه دارند بهتر است در مصرف این ماده احتیاط کنند.
خرید کینوا ارگانیک
برای خرید کینوا ارگانیک و یا خرید محصولات ارگانیک دیگر بهتر است از طریق فروشگاه محصولات ارگانیک اقدام نمایید تا از خرید محصولات تقلبی و ترا ریخته جلوگیری کنید. از طرفی اگر به گلوتن حساسیت دارید حتماً باید توجه کنید که مهر فاقد گلوتن روی بستهبندی محصول درج شده باشد. لازم به ذکر است برای اطمینان از ارگانیک بودن محصول، به نشان ارگانیک فروشگاه و محصولات توجه کنید. این نشان از سمت انجمن ارگانیک ایران اعطا میشود. اگر فروشگاه یا محصول فاقد این نشان باشد لازم است از خرید خودداری نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی
کینوا ارگانیک یک دانه از خانواده اسفناج است که ظاهری شبیه به غلات دارد. خواص زیاد این محصول و بدون گلوتن بودن آن باعث محبوبیت فراوان این دانه در بین کشورهای مختلف و بهخصوص افرادی شده است که به دنبال لاغری، کاهش وزن و تناسب اندام هستند. از کینوا میتوان بهعنوان جایگزین بدون گلوتن برنج و سایر غلات استفاده کرد. برگهای این گیاه در آش، کوکو و برخی خوراکها استفاده میشود. کشت این گیاه از سال 1387 در ایران شروع شده و امروزه بسیاری از افراد در انواع غذاهای خود از آن استفاده میکنند. هرچند که هنوز آنطور که باید، شناخته شده نیست.
ارگانیک بودن این محصول خواص آن را تقویت میکند و کیفیت آن را بالاتر میبرد. برای خرید کینوا ارگانیک و خرید محصولات ارگانیک دیگر میتوانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفر سلامت مراجعه نمایید. این فروشگاه از آغاز فعالیتهای خود مجوزهای لازم جهت فروش محصولات ارگانیک را دریافت نموده و محصولات خود را از تولیدکنندگان معتبر تهیه مینماید.