روغن ارگانیک چیست؟
اگر بهطور منظم از روغنهای ضروری چه برای مصارف خوراکی و چه مصارف درمانی استفاده میکنید، شاید در مورد تمایز بین روغن ارگانیک و روغن غیر ارگانیک کنجکاو شده باشید. برای اینکه بدانیم این دو روغن چه تفاوتی با یکدیگر دارند، در حقیقت باید به مفهوم ارگانیک و روش تولید محصولات ارگانیک مراجعه کنیم.
محصولات ارگانیک محصولاتی هستند که اصطلاحاً به روش ارگانیک و با کشاورزی ارگانیک تولید و فراوری میشوند. اصطلاح “ارگانیک” به یک سیستم فراگیر اشاره دارد که شامل کشاورزی و یا شیوههای علوفه جویی است که هدف آنها حفظ کیفیت خاک، به حداقل رساندن استفاده از شیوههای مصنوعی و کمک به سلامتی طولانیمدت است.
تنها راه ارزیابی و اطلاع از اینکه یک محصول ارگانیک هست یا خیر، وجود گواهی ارگانیک از یک منبع معتبر بر روی محصول است. در واقع تفاوت ارگانیک بودن یا نبودن محصولات در مواردی نظیر سالم بودن، طعم و مزه، ارزش درمانی، قابلیت پیشگیری از بیماری و هزینه محصول خود را نشان میدهد که این مورد در هنگام خرید محصول و از روی ظاهر بستهبندی چندان قابل تشخیص نیست. روغن ارگانیک نیز از این موارد استثناء نبوده و شامل این موارد است.
روش تهیه
انواع روغن ارگانیک از دانههایی به دست میآید که با کشاورزی ارگانیک تولید شدهاند. کشاورزی ارگانیک برای تهیه محصولات خود از کودها و مواد شیمیایی استفاده نمیکند بلکه از کودهای گیاهی و طبیعی بهره میبرد و بهاینترتیب از ورود انواع سموم و مواد شیمیایی به آب، خاک، بافت گیاهان و در نهایت ورود آن به بدن انسان جلوگیری مینماید.
علاوه بر این، در فرآوری و روغنگیری ارگانیک بهجای افزایش دمای دانهی روغنی و از بین بردن خواص آن، از روشهای دمایی پایینتر و در عوض پرس دانهها استفاده میشود. این روش روغن کمتری به دست میدهد اما در عوض، خواص مغذی و درمانی دانه به روغن منتقل میشود و از بین نمیرود.
ویژگیهای روغنهای ارگانیک
روغن ارگانیک با توجه به نحوه کشاورزی و فرآوری به خصوص خود، ویژگیهای منحصربهفردی دارد که آن را از سایر روغنها متمایز میکند. این ویژگیها در روغنهای معمولی و صنعتی وجود ندارد و یا بسیار کم است. مهمترین ویژگیهای روغن ارگانیک عبارتاند از:
- کمترین عوارض جانبی
- فاقد آفتکش
- کمترین چربی مضر
- حفاظت از محیطزیست
- کیفیت بالا
- غنی از مواد مفید
- قابل اطمینان
- محافظت و رشد سلولها
- پیشگیری از بیماریهای قلبی
- خواص درمانی بهتر
- عدم ورود مواد شیمیایی به بدن از طریق مصرف آن
انواع روغن ارگانیک
روغن ارگانیک به دو دسته روغن خوراکی ارگانیک و روغن دارویی ارگانیک تقسیمبندی میشود. روغنهای خوراکی شامل روغنهای سرخ کردن، پختوپز و سالاد است. اما روغن دارویی مصرف درمانی دارد و برای رفع برخی بیماریها استفاده میشود. هرچند بیشتر روغنهای دارویی استفاده موضعی دارند اما برخی از آنها نظیر روغن کرچک که خاصیت پاکسازی روده را دارد، باید توسط بیمار خورده شود. بااینحال ما این روغنها را بهعنوان روغن خوراکی دستهبندی نمیکنیم.
انواع روغن ارگانیک خوراکی
روغن ارگانیک خوراکی تنوع زیادی دارد، به عبارتی دانههای روغنی زیادی توسط کشاورزی ارگانیک پرورش پیدا میکنند و در نهایت روغن آنها وارد بازار میشود. این روغنهای خوراکی ارگانیک در برخی موارد استفاده دارویی نیز دارد. انواع روغن خوراکی ارگانیک عبارت است از:
- روغن آفتابگردان ارگانیک
- روغن زیتون ارگانیک
- روغن زیتون فرابکر ارگانیک
- روغن ذرت ارگانیک
- روغن هسته انگور ارگانیک (خوراکی _ دارویی)
- روغن ارده کنجد ارگانیک
- روغن کلزا ارگانیک
- روغن کنجد ارگانیک
- روغن نارگیل ارگانیک (خوراکی _ دارویی)
- روغن کانولا ارگانیک
- روغن سویا ارگانیک
- روغن سیاه دانه ارگانیک (خوراکی _ دارویی)
برخی ازاینروغنها برای پختوپز و سالاد و برخی دیگر برای سرخ کردن مناسب هستند. اگر از روغنهای پختوپز برای سرخ کردن استفاده کنید، روغن میسوزد و دود میکند. روغن زیتون ارگانیک و روغن کنجد ارگانیک برای سرخ کردن مناسب نیستند. چراکه در طی سرخ کردن مواد غذایی در آنها، خواص روغن از بین میرود و روغن سیاه میشود. برای سرخ کردن مواد غذایی بهتر است از روغن آفتابگردان ارگانیک و یا روغن کانولا ارگانیک استفاده شود. ما در این رابطه در مقاله روغن خوراکی ارگانیک بهطور کامل توضیح دادهایم.
انواع روغن دارویی ارگانیک
روغنهای دارویی برای مصارفی نظیر درمان بیماریهای پوستی، درد مفاصل، بهبود عملکرد گوارش، رفع چینوچروکهای پوستی و… استفاده میشود. اکثر این روغنها برای استفاده موضعی تهیه شدهاند و فرد نباید آن را بخورد. چراکه ممکن است باعث بروز مشکلات جدی شود. این روغنها عبارتاند از:
- روغن بادام شیرین
- روغن نارگیل
- روغن بادام تلخ
- روغن سیاه دانه
- روغن بنفشه
- روغن گردو
- روغن فندق
- روغن ارگان
- روغن گل سرخ
- انواع عصاره روغنی
- و…
خواص و فواید روغن ارگانیک
روغن ارگانیک خوراکی و دارویی دارای خواصی هستند که در روغنهای دیگر یافت نمیشود و یا میزان این خواص و اثرگذاری آن بسیار کم است. ازاینرو در هنگام خرید این روغنها باید توجه داشته باشید تا مبادا روغنهای غیر ارگانیک را بهجای روغن ارگانیک به شما تحویل دهند. بهطور کلی خواص و ویژگیهای محصولات ارگانیک بسیار بهتر از محصولات غیر ارگانیک است. این خواص در روغن ارگانیک عبارتاند از:
- وجود اسیدهای چرب امگا ۳ و امگا ۶ و امگا ۹
- سرشار از آنتیاکسیدانها
- جلوگیری از بروز پیری زودرس
- تقویت سیستم ایمنی
- درمان درد مفاصل
- حفظ سلامتی پوست
- پیشگیری از بروز بیماری خاموش استئوپروز یا پوکی استخوان
- کمک به عملکرد بهتر سیستم گوارشی
- کمک به دفع سنگهای سیستم ادراری
- درمان مشکلات پوستی مانند ترکهای پوستی، زخمها، اسکار، زگیل، آکنه و درماتیت
- جوانسازی و مرطوبکنندگی پوست
- تسکین درد سیاتیک
- تقویت مو و جلوگیری از ریزش آن
بهاینترتیب واضح است که مصرف روغن ارگانیک تا چه اندازه میتواند بر سلامت فرد و جامعه تأثیر مثبت و مفید داشته باشد.
بهترین روغنهای ارگانیک
شاید علاقهمند باشید که بهترین روغن ارگانیک کدام است. برای پاسخ به این سؤال ابتدا باید از خود بپرسید که شما روغن ارگانیک را برای چه مصرفی نیاز دارید. اگر به دنبال بهترین روغن ارگانیک برای سرخ کردن هستید، روغن آفتابگردان و روغن آووکادو بهترین گزینه برای شماست. درصورتیکه قصد خرید روغن ارگانیک برای پختوپز و تفت دادن را دارید، روغن زیتون ارگانیک گزینه مناسبی است. اگر از بوی روغن زیتون ناراحت میشوید، روغن زیتون بدون بو را انتخاب کنید. درصورتیکه نیاز به یک روغن دارویی دارید، بهتر است ابتدا علت درد و ناراحتی خود را پیدا نموده و با توجه به آن، یکی از روغنها و گیاهان دارویی را که شامل عصاره خوراکی و عصاره روغنی هستند انتخاب کنید.
جمعبندی و سخن پایانی
روغن ارگانیک یکی از انواع روغنهاست که مصارف خوراکی و دارویی دارد. تفاوت روغن ارگانیک و غیر ارگانیک در سالم بودن، طعم و مزه، ارزش درمانی، قابلیت پیشگیری از بیماری و هزینه محصول، خود را نشان میدهد. تهیه روغن ارگانیک با دمای کمتر و تحت فشار بیشتر انجام میشود. تا جایی که در برخی موارد از پرس سرد استفاده میکنند. این کار باعث میشود روغن کمتری به دست آید و در عوض، محصول بهدستآمده سالمتر باشد و خواص بهتر و بیشتری داشته باشد. برای انتخاب و خرید روغن ارگانیک میتوانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.