روغن خوراکی ارگانیک چیست؟
روغن خوراکی ارگانیک نوعی روغن ارگانیک و از جمله محصولات ارگانیک است که برای مصارف آشپزی استفاده میشود. ویژگی اصلی این روغن، ارگانیک بودن آن است. محصولات ارگانیک در تمامی مراحل تولید نظیر کاشت، داشت، برداشت و فرآوری، بدون استفاده از مواد شیمیایی، کودهای شیمیایی، علفکشها و آفتکشها به دست میآیند و به همین دلیل، برخی خواص آنها بیشتر و مواد مغذی آنها مفیدتر است. از طرفی به دلیل عدم استفاده از هرگونه مواد شیمایی در آنها، بافت گیاهان ارگانیک سالم بوده و هیچگونه سمی را در خود ندارند و بهاینترتیب، سمی را به انسان منتقل نمیکنند.
متأسفانه حقیقت این است که با استفاده از مواد شیمیایی در کشاورزی و فرآوری محصولات آن، بخشی از سموم مواد شیمیایی وارد گیاهان شده و از طریق آن وارد بدن انسان میشود. بهاینترتیب، بخش مهمی از غذای انسان آلوده میشود که این امر موجب بروز انواع بیماری در انسانها شده است. استفاده از انواع محصولات ارگانیک نظیر روغن خوراکی ارگانیک میتواند به کاهش ورود این سموم به بدن کمک نماید.
روش تهیه روغن ارگانیک
برای تهیه روغن خوراکی ارگانیک، از دانههایی استفاده میشود که به روش ارگانیک تولید شدهاند. برخلاف روشهای صنعتی که دانه روغنی را تحت حرارت بالا قرار میدهند تا تمامی روغنهای آن کشیده شود، روش ارگانیک از حرارت پایینتری استفاده میکند تا خواص آن حفظ شود. در برخی از دیگر روشهای روغنگیری به شیوه ارگانیک، حرارت دهی حذف شده و دانه تحت فشار و پرس سرد قرار میگیرد. این روش روغن کمتری به دست میدهد اما خواص روغن حفظ میشود. به همین دلیل است که روغنهای خوراکی ارگانیک طعم و خواص بهتر و بیشتری دارند. بهطورکلی میتوان گفت که روغنهای خوراکی ارگانیک، از دانههای ارگانیک و با فرآوری ارگانیک به دست میآید. لازم به ذکر است که در هنگام فرآوری این روغنها نیز از هیچگونه مواد شیمیایی استفاده نمیشود.
انواع روغن خوراکی ارگانیک
روغن خوراکی ارگانیک تنوع بسیاری دارد و مصرفکننده را محدود نمیکند. هر یک از این روغنها را میتوان برای مصارف پختوپز، سرخ کردن و یا سالاد استفاده نمود. در ادامه انواع روغن خوراکی ارگانیک را به همراه مورد مصرف آن آوردهایم.
- روغن آفتابگردان ارگانیک (پختوپز و سرخ کردن)
- روغن زیتون ارگانیک (پختوپز و سالاد)
- روغن زیتون فرابکر ارگانیک (پختوپز و سالاد)
- روغن ذرت ارگانیک (سرخ کردن)
- روغن هسته انگور ارگانیک (خوراکی _ دارویی)
- روغن ارده کنجد ارگانیک (پختوپز و سالاد)
- روغن کلزا ارگانیک (سرخ کردن)
- روغن کنجد ارگانیک (پختوپز و سالاد)
- روغن نارگیل ارگانیک (خوراکی _ دارویی)
- روغن کانولا ارگانیک (سرخ کردن)
- روغن سویا ارگانیک (سرخ کردن)
- روغن سیاه دانه ارگانیک (خوراکی _ دارویی)
موارد مصرف روغن خوراکی ارگانیک
همانطور که گفته شد، روغنهای خوراکی ارگانیک در دو بخش روغنهای سرخکردنی و پختوپز و سالاد استفاده میشود. روغنهای سرخکردنی تحمل دریافت حرارت بالا را دارند و با داغ شدن نمیسوزند؛ اما روغنهای پختوپز این ویژگی را ندارند و باید فقط برای سالاد و یا پختن و تفت دادن استفاده شوند. روغنهایی که برای سرخ کردن مناسباند عبارتاند از روغن سویا، ذرت، کانولا، کلزا و آفتابگردان.
روغنهای مخصوص پختوپز و سالاد نیز شامل این موارد است: روغن نارگیل، کنجد، ارده کنجد و زیتون.
ویژگیهای روغن خوراکی ارگانیک
شاید بپرسید که روغنهای خوراکی ارگانیک چه تفاوتی با سایر روغنها دارند و مزیت و برتری آنها بر روغنهای غیر ارگانیک چیست؟ این سؤال تمامی کسانی است که میخواهند محصولات ارگانیک را جایگزین محصولات صنعتی و شیمیایی کنند. روغن خوراکی ارگانیک علاوه بر سالم بودن و تأمین نیاز بدن به روغن بدون ضرر، ویژگیهای دیگری نیز دارد که در ادامه به آن پرداختهایم.
- کمترین عوارض جانبی
- فاقد آفتکش
- کمترین چربی مضر
- حفاظت از محیطزیست
- کیفیت بالا
- غنی از مواد مفید
- قابل اطمینان
- محافظت و رشد سلولها
- پیشگیری از بیماریهای قلبی
این ویژگیها باعث شده است که روغن ارگانیک بهخوبی بتواند جایگزین روغنهای اشباعشده صنعتی شود.
پیشنهاد مطالعه: مقاله 17 مزیت استفاده از محصولات طبیعی
خواص و فواید روغن خوراکی ارگانیک
پیشازاین روش کاشت دانههای روغنی و تهیه روغن خوراکی ارگانیک را بررسی کردیم. حال به فواید و خواصی که این روغنها به دنبال دارند میپردازیم.
1. تأمین انواع ویتامین و املاح معدنی بدن و در نتیجه بهبود عملکرد اندامهای مختلف با مصرف روغنهای خوراکی کانولا، آفتابگردان، هسته انگور، زیتون و کنجد
2. حذف چربیهای اضافی در کبد چرب و در نتیجه تنظیم سطح ترانس آمینازهای کبد و نحوه فعالیت آنها
3. دارای ویتامین E و کمک به بدن انسان برای رشد سلولی و محافظت از آن، تقویت سیستم ایمنی، محافظت از پوست، چشم و کبد، تحریک سیستم گوارشی و همچنین از بین رفتن لختههای خونی که به علت بیماریهای قلبی ایجاد شده
4. کاهش سطح کلسترول بد خون و در نتیجه احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی به دلیل وجود چربیهای غیراشباع چند پیوندی در روغن خوراکی ارگانیک
5. حفاظت از پوست، درمان آکنه، ترکهای پوستی، زخمها، اسکار، زگیل و درماتیت
6. رفع خشکی مو جلوگیری و از ریزش موها
7. کاهش التهاب مفاصل، التهاب آرتروز و درد بواسیر و شقاق
8. پیشگیری از بروز بیماریهای مختلف
9. درمان بیماریهای تنفسی مانند آسم
10. پیشگیری از بروز انواع سرطان بهخصوص سرطان روده بزرگ
11. کمک به عملکرد بهتر سیستم عصبی
12. مقابله با آسیب رادیکالهای آزاد در بدن
13. جلوگیری از بروز پیری زودرس
14. درمان درد مفاصل
15. پیشگیری از بروز بیماری خاموش استئوپروز یا پوکی استخوان
16. درمان یبوست
17. کمک به عملکرد بهتر سیستم گوارش
18. کمک به دفع سنگهای سیستم ادراری
19. جوانسازی و مرطوبکنندگی پوست
20. تسکین درد سیاتیک
21. سرشار از آنتیاکسیدان
22. دارای اسیدهای چرب امگا 3، امگا 6 و امگا 9
23. پیشگیری از بروز بیماریهای آلزایمر و پارکینسون
بهاینترتیب مشخص است که استفاده از روغن ارگانیک تا چه حد بر دیگر روغنها برتری دارد. این برتری در سایر محصولات ارگانیک نیز دیده میشود و شما میتوانید به راحتی آن را با محصولات غیرارگانیک مقایسه نمایید.
بهترین روغنهای ارگانیک
برای پیدا کردن بهترین روغن خوراکی ارگانیک ابتدا باید بدانید روغن موردنظر را برای کدامیک از مصارف گفتهشده نیاز دارید. برای مثال بهترین روغن ارگانیک برای سرخ کردن مواد غذایی، روغن آفتابگردان ارگانیک است که قیمت مناسب و تحمل درجه حرارت بالایی را دارند. از طرفی روغن زیتون بههیچعنوان تحمل حرارت بالا را ندارد و بهترین روغن برای مصرف پختوپز و البته سالاد است. اینکه کدامیک از این موارد بهترین گزینه است، به سلیقه و ذائقه شما بستگی دارد. چراکه همه روغنهای ارگانیک دارای مواد مغذی و خواص درمانی هستند.
جمعبندی و سخن پایانی
روغن خوراکی ارگانیک از دانههایی به دست میآید که به روش ارگانیک تهیه شدهاند. این دانهها با روش ارگانیک نیز روغنگیری میشود و بهاینترتیب خواص و ویژگیهایی دارد که سایر روغنها از آن بیبهرهاند. برای خرید روغن خوراکی ارگانیک میتوانید به فروشگاه محصولات ارگانیک سفره سلامت مراجعه نمایید.